"Евроскола" праща отбори от 6 училища в Страсбург

Ученици от 3 области мериха знания за Европа в Стара Загора

Ученици от три области – Стара Загора, Ямбол и Сливен участваха в регионалното състезание за училища Евроскола, домакин на което беше Стара Загора. Състезанието, организирано от информационното бюро на Европейския парламент в България, се проведе в библиотека "Захарий Княжески".

13 отбора мериха знания по различни теми, като ролята на Европа за подпомагане на развиващите се държави, борбата с младежката безработица и правата на европейските граждани.

Победители в състезанието са 6 отбора, които имат възможност да прекарат един ден в Европейския парламент в Страсбург. Отборите са от СОУ "Пейо Яворов" Чирпан, ПГИ "Проф. Табаков" Сливен, СОУ "Екзарх Антим I" Казанлък, ПМГ "Гео Милев" Стара Загора, ПГИ "Раковски" Ямбол и ГПЧЕ"Васил Карагьозов" Ямбол.

Останалите 7 отбора ще бъдат поканени на 9 май в Информационното бюро на Европейския парламент в София, когато послучай Празника на Европа се организира Ден на отворените врати.

Евродепутатът Момчил Нейков и асистент на евродепуатата Ева Паунова бяха сред журито, което сподели, че е впечатлено от подготовката на учениците.

Вече 20 години младите европейци имат възможността да прекарат един ден в ролята на евродепутат чрез програмата „Евроскола”, припомня вебсайтът на Европейския парламент. След всяка пленарна сесия приблизително 480 ученици на възраст 16–18 години научават от личен опит в Страсбург какво представлява европейската интеграция.

„Евроскола” дава възможност на учениците да общуват и обменят идеи със свои връстници от други страни. Работните езици са английски, френски и немски, като всеки трябва да работи на език, различен от неговия роден. Доброто владеене на един от трите работни европейски езици е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“.