Ген. Атанасов: Чакайте нови назначения в МВР, ДАНС и ДОТО

Реформаторският блок търси собствен кандидат за кмет на Стара Загора

„Независимо от заявените намерения трите институции главен секретар на МВР, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и Държавната агенция за технически операции (ДАТО) ще имат нови ръководства”, заяви в Стара Загора ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок и бивш шеф на Националната служба за сигурност по време на посещение в Стара Загора. В града той и още няколко от депутатите на Блока присъстваха на Регионална конференция на ДСБ, на която бе избрано и ново ръководство.

Във вторник влиза в сила нов Закон за МВР и по думите му Министерски съвет трябва да направи предложения за шефове на трите институции, а президентът да ги назначи. Генерал Атанасов обяви още, че тепърва ще излизат данни за подслушване на протестиращи по времето на кабинета „Орешарски”.

„Все още нямаме решение за това дали ще издигнем свои кандидат за кмет на Стара Загора на предстоящите местни избори. Това обаче е един от големите градове в страната и би трябвало колегите от партиите от Реформаторския блок в града да работят за самостоятелна кандидатура за поста, както и за пълна листа за общински съветници", каза още ген. Атанасов.

Той допълни, че основния приоритет на Реформаторския блок в момента е реформата в съдебната система. „В ход са няколко законопроекта за изменение на закона за съдебната власт, за да може този приоритет да бъде реализиран. Крайната ни цел е законът да се прилага еднакво за всички граждани.

Имаме и други важни приоритети - в областта на икономиката, образованието, здравеопазването. Петър Москов работи енергично и това се отразява на неговия рейтинг", заяви още Атанас Атанасов.

„Предстои да се изясни какви са договорните отношения между Университета по библиотекознание и информационни технологии и ДАНС, по силата на които там се обучават служители на Държавната агенция, както и договорните отношения с ДАТО и колко струват те”, каза още ген. Атанасов. „Не се ли създава риск за националната сигурност след като в един университет знаят списъчния състав на тайните служби”, риторично запита бившият шеф на НСС.