Дават 50 млн. лв. за добавки към пенсиите за Великден

Общество

23-02-2015, 09:07

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Засега не е ясно дали добавката ще е за всички пенсионери, или само за най-бедните

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на финансите Владислав Горанов да подготви постановление за отпускане на 50 млн. лв., с които да се платят добавки към пенсиите за Великден, пише „Труд”. “Постъпленията от митниците са с 90 млн. повече, а от данъчните със 70 млн. повече в сравнение със същия период за миналата година. И понеже действително истински си обичаме пенсионерите, ще ги заделим тези пари", каза Борисов.

Засега не е ясно дали добавката ще е за всички пенсионери, или само за най-бедните. В края на 2014 г. правителството отпусна също 50 млн. лв. допълнително на Националния осигурителен институт, с които бяха платени по 40 лв. коледни добавки. Бонуса тогава получиха над 1,2 млн. възрастни, чиито пенсии са под 286 лв., колкото е официалната линия на бедност в България.
Борисов припомни, че предишното му правителство още с идването на власт е започнало да плаща високи пенсии. "И сега не искам да им давам възможност да се упражняват на наш гръб, защото ние 4 години плащахме пенсиите, които те вдигнаха, без да има обезпечение. По същия начин направиха и със Закона за МВР - вдигнаха заплатите, без да има никъде обезпечение”, каза премиерът. “И сега ние трябва да намерим пари. Това е подло и популистко действие - вдигаш, без да имаш пари, и след това гледаш сеира", коментира Борисов.
За даването на великденски добавки към пенсиите пръв заговори социалният министър Ивайло Калфин. Преди месец той заяви, че трябва да се намерят пари, за да се подкрепят приоритетно възрастните с най-ниски доходи. Вчера Калфин коментира, че конкретна сума за добавките още не е обсъждана в кабинета. “С колко пари ще разполагаме ще стане ясно след преценка на министъра на финансите Владислав Горанов. След това ще обсъдим колко хора и по колко пари ще получат”, каза Калфин пред “Труд”.