Гърция представи на победената „тройка” списък с реформи

Свят

23-02-2015, 09:44

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес ще стане ясно дали споразумението за удължаване на помощите с четири месеца ще бъде приложено

Гърция изпрати вчера на "институциите" (новото название на надзираващата я "тройка") списък с реформи съгласно споразумението от петък за удължаване с четири месеца на финансовата помощ за Атина, пише „Сега”. Финансовият министър Янис Варуфакис не разкри какви мерки за затягане на финансовата дисциплина ще бъдат предприети, но днес финансовите министри от еврозоната ще обсъдят гръцкото предложение на телеконференция. "Вашингтон пост" посочи, че гръцкото предложение ще остане в тайна до последния момент, но най-вероятно то включва борба с данъчните измами и корупцията.

Ако кредиторите одобрят поправителните мерки, споразумението ще влезе в сила и гръцкият банкрут ще бъде отсрочен поне до лятото. Иначе има риск още другия месец Гърция да поиска излизане от еврозоната. Ако предложението на Атина бъде отхвърлено, министрите на 19-те страни от еврозоната ще направят във вторник ново съвещание без гръцко участие. Тогава сряда ще бъде решаващ ден за оцеляването на гръцката финансова система.

Вложителите в гръцки банки чакат с напрежение всяка новина, която може да им даде сигнал да се втурнат да теглят влоговете си, за да се спасят от инфлация при връщане на драхмата като национална валута. Около 1 млрд. евро изтекоха от сметки в гръцки банки само в петък, а от декември, когато стана ясно, че СИРИЗА ще дойде на власт, течът възлезе на 20 млрд. евро.

Премиерът Алексис Ципрас тържествуваше в петък и събота, че Гърция е постигнала победа над кредиторите, защото е сложила край на омразната "тройка" - Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. В действителност компромисът е само в смяната на думите - "тройката" вече се определя като "институциите", - и целта е да се спаси авторитетът на правителството пред неговите избиратели поне докато все още се водят преговори с него, защото едно от главните му предизборни обещания бе да избави страната от "тройката".

"Спечелихме битката, но не и войната", заяви по телевизията Ципрас и добави, че следващата му цел е да сложи край на затягането на коланите. Отсрочката до лятото е само за продължаване на преговорите, защото Гърция във всеки момент може да банкрутира. Дотогава новото правителство трябва да намери общ език с кредиторите, които вече са твърде изнервени от предизвикателното държане на Ципрас и неговия финансов министър.

Кипър приветства постигнатото между Гърция и Еврогрупата споразумение. Според него позициите на Гърция в еврозоната са укрепнали и нейните реформи са получили допълнителен импулс. Участвалият в преговорите в Брюксел представител на кипърското правителство Никос Христодулидис каза, че целите на Атина и Никозия съвпадат и потвърди намерението на Кипър да изпълнява тригодишната си стабилизационна програма, чиито условия му бяха наложени през март 2013 г.