Културният афиш вече ще бъде прожектиран върху фасади и площади

София Лайф

23-02-2015, 13:56

Снимка:

въпреки.com

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

90% от софиянци са доволни от артсъбитията в града

Интермедийна лампа ще рекламира културните събития в София. Проектът на сдружение "Трансформаторите" получи за това 7800 лева. Тяхната идея е да направят инсталация, която ще прожектира върхи настилки и фасади на сгради анонси за културните събития в града. Това обясни пред Софияутре.бг директорът на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева. Тя представи днес пред комисията по образование и култура на Общинския съвет годишен отчет за дейността на асоциацията. По нейни думи за миналата година са похарчени 560 000 лева, 200 000 от които от общината, а останалите пари - дарения от бизнеса.

"Три са основните направления, по които работи и ще продължава да работи асоциацията. За нас най-важно е гражданското участие при взимане на решенията за културните събития в столицата. Друг важен аспект са иновациите и експериментите, но не на после място и иновациите в човешкия капитал", поясни Ломева. По нейни думи се повишава и удовлетвореността на софиянци и гостите на столицата от безплатните културни събития в града. "Гражданите са доволни, че отивайки на работа или излиайки на разходка може да видят и да станат част от различни културни мероприятия", каза тя.

По данни на Ломева 16 проекта за модерно изкуство на открито ще бъдат реализирани до края на май 2015 в София. Те ще бъдат финансирани с общо 100 000 лева от Фонда за иновации в културата. Това е първият публично-частен фонд, който е създаден от столичната община и се финансира от бизнеса.

Друг интересен проект, който столичани ще могат да видят, е "От покривите на София". Той предвижда фотосесия от покривите на високи сгради в крайните квартали. Снимките ще бъдат показани в изложба на нестандартно място - депото "Клокотница". Проектът е за 7000 лева.

Млади компютърни специалисти и артисти ще направят специален софтуеър, с който ще превръщат танц и музика в картини. Представлението ще се организира от Фондация за предприемачество, култура и образование. То също ще е на открито и ще струва около 6000 лева, а софиянци ще могат да му се насладят към края на май.