АБВ и Плевнелиев обединени за разширяване на президентските правомощия

Водещата реформа трябва да е съдебната, според АБВ

АБВ и президентът Росен Плевнелиев се разбраха за промени в Конституцията и разширяване на президентските правомощия.

Според Борислав Борисов от АВБ с държавния глава се провел конструктивен диалог на разбиране.

Обсъдили реформите и необходимостта от извършването им, като те не трябва да бъдат половинчати и на парче, а да са цялостни, каза Борисов след разговорите при държавния глава, с които започна месецът на политическите консултации при президента с парламентарно представените формации.

Водещата реформа трябва да е съдебната реформа, според АБВ. Тя няма как да е цялостна, ако няма промени в Конституцията, касаещи съдебната система, както и разширяване правомощията на президентската институция.

Имало съгласие да се разширят правомощията на президента относно правото му на законодателна инициатива, както и в областта на иницииране на референдуми.

Промени се изисквали и за начина, по който се преодолява президентското вето. При сегашния вид ветото се обезсмисляло, според Борислав Борисов.

Нямало съществени различия между Плевнелиев и АБВ по другите теми. Обсъдили сферата на енергетиката, пенсионната система, както и по-активното участие на страната ни в мирния процес между Украйна и Русия.

От АБВ поясниха, че темата за разширените президентски правомощия била частен случай. Основна цел на промените в основния закон трябвало да е съдебната реформа.

От партията на Георги Първанов настояват на КСНС да бъде обсъдена темата за кризата в Украйна, като идеята е страната ни да намери своето по-активно място и роля в мирния процес. От АБВ настояват на заседанието на КСНС да се преразгледа отношението на България към санкциите срещу Русия, ако мирният процес върви добре.

Трябва да се обсъди и енергийната стратегия на заседание на КСНС, според съпартийците на Георги Първанов, както и възможността за възобновяване на крупните енергийни обекти и възвръщане статута на България като енергиен център на Балканите. Страната ни не трябва да е заобикаляна от всички енергийни проекти, е категоричната позиция на Борислав Борисов.

АБВ настояват в някой от следващите КСНС да се постави и въпросът за демографската криза. Останахме без лекари, останахме без млади специалисти, каза Борисов. 67% от младите хора до 32 години не искат нито да работят, нито да учат, подчерта депутатът.

Семейно подоходно облагане и пенсионната система също са били теми, поставени от АБВ пред държавния глава.

Обсъдена е и идеята на Росен Плевнелиев за референдум за изборната система. От АБВ смятат, че един ден така или иначе всичко ще е електронно и може да се въведе електронно гласуване. По-скептични, но склонни да приемат са от партията относно задължителния вот, като трябва да се изясни дали едно право може да бъде задължение. Иначе от АБВ подкрепят мажоритарния избор.

Изобщо не бил поставен въпросът за дълга. От партията на Георги Първанов критикуваха финансовия министър Владислав Горанов, който за втори път изправял парламента ултимативно до стената. Тези ултимативни изисквания ерозират доброто партньорство между партиите, подкрепящи правителството, изтъкна Борислав Борисов.

Според него липсвало взаимодействието между членове на правителството и парламента. Парламентът се разглежда като корпус за бързо реагиране, обясни депутатът.

Не било нужно притискането и за пенсионните фондове според Борисов. Подобни ултимативни ходове поставяли под риск стабилността в страната.