Посланик дьо Кабан: Културно-историческото наследство на Казанлък ще се прадстави в Париж

Мисия

23-02-2015, 15:42

Снимка:

община Раднево

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежки офис отваря врати в Казанлък

Внучката на ген. Цвятко Радойнов гостува в Казанлък

Това ще стане преди изложбата на тракийското наследство в Лувъра

Представяне на Казанлък предстои в българското посолство в Париж, като допълваща представянето на България в Лувъра програма. Това съобщи Посланикът на Франция Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, който посети днес Града на розите.Той проведе среща с представители на бизнеса от Казанлък и големи розопроизводители от цялата Розова долина.

Сред розопроизводителите, дошли на днешната среща бяха представители на най-големите български компании и дестилерии от Розовата долина, български и с чуждестранно участие парфюмерийни компании, произвеждащи продукти от маслодайна роза от София, Пловдив, Казанлък.

Сред тях журналистите отличиха присъствието на актьора от "Каналето" Тончо Токмакчиев, който заедно с брат си управлява розови градини и розоварни в казанлъшкия край.

В Казанлък посланикът представи проект за съпътсваща бизнес и културна програма по време на гостуването в Лувъра на тракийските съкровища от България през лятото на 2015 година, за които френско-българската инициатива търси допълнително финансиране.

Пред журналисти преди срещата Ксавие Лапер дьо Кабан сподели, че идва за втори път в Казанлък, първият е бил през 1992 година.

Той се пошегува, че си е взел жена от София, а не от Казанлък, защото тогава е пропуснал да пие вода от Царската чешма, която днес му е показала кметът Галина Стоянова.

Посланик Дьо Кабан подчерта , че познава добре културно-историческото наследство на Казанлък – гробниците, маслодайната роза като наши емблеми и символи, притегателни за туристите от цял свят, но недостатъчно познати във Франция.