София става интелигентен град

Мисия София

23-02-2015, 17:54

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Дигиталните технологии ще заемат централно място, заедно с туризма

"София - интелигентният град, който искаме!". Това е мотото на Проекта за иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) на София, който бе представен на първото за 2015 г. заседание на Експертния съвет по наука, технологии и иновации към кмета на столицата. Зам.-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов представи проекта. 

"Стратегията е необходима, за да се впишем в общото развитие на ЕС, където иновациите са ни на преден план, посочи Костадинов. Иновационната стратегия е важен инструмент в България, за да се осигури тясно взаимодействие между иновационните програми на ЕС, заедно със структурните фондове за изграждане на по-добро качество на живеене у нас, по-конкретно в София", подчерта Костадинов.

Ползите от стратегията за специализация на София се изразяват в изграждане на среда с високо качество на живот за гражданите и създаване на по-добри условия за синергия в иновационната екосистема, която включва водещи икономически сектори.

Очаква се през месец юни Експертният съвет по наука, технологии и иновации да предложи проекта за обсъждане и гласуване на Столичния общински съвет.

На първото заседание за тази година, както всички структури, така и Експертният съвет по наука, технологии и иновации направи отчет на свършеното през миналата година. Списъкът на членовете му бил актуализиран „поради обективни причини и поради необясними отсъствия" на някои членове.

Съветът разгледал и дал заключения по обществено значими проекти, сред които „София - интелигентен град", „Иновации в културната индустрия", в рамките, на който били разгледани два подпроекта: „Проучване на състав, структура и начин на получаване на жълтите павета в София и „Арт работилница за културно-историческото наследство".

"Тази програма не е инструмент за кандидатстване по европейски пректи. Тя е повод да се бърза да свършим около месец юни, защото много от нашите партньори в съвета към столичния кмет са потенциални кандидати. Ние добре знаем, че част от оценката на проектните решения е до колко те функционират в ясно дефинирана стратегическа среда с поставени цели. Тоест проекти, които придружават изпълнението на дадена стратегия имат по-голям шанс да бъдат реализирани. Именно, за да облекчим кандидатстването и утвтрждаването на подобни инициавити, ние искаме стратегията да бъде приета час по-скоро", заяви пред Sofiautre.bg заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" към Столична община д-р Тодор Чобанов. 

Според нехо нуждата от подобна стратегия е много ясна. Тя се свързва с факта, че не може всеки да е добър във всичко. Затова всеки град трябва да намери своя специфичен облик. "В нашия град през последните години се забелязват мощни тенденции в посока на това индустрии, свързани с иновациите да се развиват, да имат ръст и да реализират голяма част от брутния продукт на града. Визирам основно софтуера, дизайна, архитектурата и други, които несъмнено са част от това, което наричаме интелегентен растеж и в този смисъл стратегията ще посочка кои да тези области за София - как се развиват", заяви Чобанов.

По думите на зам.-кметът стратегията ще бъде утвърдена и чрез други партньори и институции. "Тази стратегия е една пътна карта, която ще позволи на гражданите, компаниите, университетите и на всички партньори ясно да се ориентират в приоритетите на София за интегрирана специализация", поясни Чобанов.

Именно стратегията ще отговори на това кои са тези индустрии и групи приоритети, които трябва да бъдат насърчавани и по каквъ начин. "Категорично можем да качем, че дигиталните технологии ще заемат централно място, заедно с туризма, както и иновативните форми на туризъм - всичко това, което е важно за икономическото развитие и благоденствието на града", ккатегоричен е зам.-кметът.