Нов скандал с "природозащитници"

Региони

23-02-2015, 18:00

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Еколози твърдят, че са заплашвани по телефона, набеденият Емил Леков твърди, че това са инсинуации

Представители на коалицията от екологични организации "За да остане природа в България" твърдят, че са заплашвани по телефона в последните дни на отминалата работна седмица.

Днес екозащитниците са подали жалба в Главна прокуратура, в която са приложени подробни бележки от разговорите, съобщиха от WWF България.

Те са поискали да бъде разкрита самоличността на лицето, което е говорило с тях по телефона, като освен това настояват да му бъде потърсена наказателна отговорност.

Сред жалбоподателите са представители на природозащитните организации Асоциация на парковете в България, Сдружение Дива природа Балкани, Фондация Екообщност и WWF.

В прессъобщението на WWF България се твърди още, че Борислав Сандов от партия "Зелените" също е бил заплашван.

Сандов твърди, че мъжът, който му се обадил, се представил за арх. Емил Леков. По думите на Сандов същият човек заплашвал и останалите активисти:

"Току що ми се обади от скрит номер и ме заплаши персонално някакъв си арх. Леков - директор на фирмата, с която ‪#‎ЮЛЕН‬ има договор за разширение на ски-зоната Банско. Каза ми да спра да се занимавам с казуса ‪#‎Банско‬ и, че цялата държава щяла да се стовари върху мен. Оказа се, че е звънял и на други колеги, със същите персонални заплахи.

Въпросният проектант на Цеко допуска сериозна грешка, за която го известих преди да му затворя. Не само няма да ме откаже с такива обаждания, ами напротив, още повече ме надъхва.

Цеко и всичките му подлоги ще последват примера на Цветан Василев и други "изгнаници" в чужбина. Скоро ще бъдат изметени, дори ако това включва и покровителите им във властта.

@Цеко, ‪#‎гориш‬! И лакеите ти също!"

От „За да остане природа в България“ обаче не съобщават директно името на човека, които е заплашвал останалите екоактивисти.

Те казват само, че лицето се представило с пълни подробности за името и позицията си - бил свързан със ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Според природозащитната коалиция човекът, които заплашвал природозащитниците, звънял настойчиво и е проявявал упоритост, докато открие хората, които да заплаши по телефона.

От „За да остане природа в България“ казват, че заплашващият цитирал детайли, имена на фирми и лица. Човекът казал още, че вече се занимава с „проектирането на „новата писта“ и намеквал за политическа протекция. Официално правителството отрича да е внесен проект или да е разрешило ново строителство в Национален парк Пирин. В разговорите природозащитниците били обвинявани, че заради тях има опашки за лифта на Банско. „Ние ще вземем адекватни, пер-со-на-лни (натъртва) мерки“, обяснявал човекът по телефона.

От WWF твърдят, че на въпрос какви мерки могат да вземат, лицето е отговорило: „Какви, какви? Каквито даже не очаквате. Това за предупреждение го считайте.“

Te казват още, че човекът казал по адрес на екозащитниците, че са „жалки, беззащитни персони, които се криете като хлебарки“ зад организацията, в която работят.

От „За да остане природа в България“ твърдят, че човекът приключил единия разговор с думите: „Айде, много ти здраве, моето момче. Ти внимавай какво правиш вече оттук нататък.“

"За да остане природа в България" настоява за бързо и пълно разследване на случая, защото "в демократично общество никой няма право да отправя подобни заплахи, за да възпрепятства дейността на гражданските организации".

Природозащитната коалиция твърди, че системният тормоз срещу еколози започнал още преди месеци: "Заплахите срещу тези хора се отправят през служебните телефони и в качеството им на служители, които изпълняват служебните си задължения в организациите. Това е наказуемо деяние съгласно Наказателния кодекс".

Междувременно, екип на Bulgariautre.bg се свърза с Емил Леков, който отрече да е заплашвал когото и да било и посочи, че дори не познава Борислв Сандов.

Архитектът твърди, че семейната му фирма била заплашвана по телефона, за което било сигнализирано в полицията на 18.11.2014 г.

По повод направеното съобщение в социалната мрежа Фейсбук от Борислав Сандов, Емил Леков е подал жалба до столичните 4-то и 5-то РПУ, за разпространие на злонамерена и невярна информация по него адрес.

В жалбата си архитектът разказва, че научил за твърденията на Сандов от сина си Ивайло Леков, на когото се обадил журналист, търсещ коментар по случая. Емил Леков се свързал с журналиста и категорично отрекъл твърденията на Борислав Сандов.

"Заявих, че се гордея работата си и направеното от нашия колектив за развитието на град Банско като най-добрия зимен център на Балканите. Също така заявих готовност за експертен коментар по възможностите за развитие на „Ски център Банско“ и категоричното си несъгласие с позицията и методите на действие на т.н. „екозащитници“ за саботиране развитието на зимния туризъм", пише в жалбата си арх. Емил Леков.

Там Леков казва още, че Сандов е засегнал не само личното му достойнство и чест, но "въздействува крайно негативно" върху емоционалното му състояние и физическо му здраве. Архитектът твърди още, че последвалата реакция в социалните мрежи от разпространената клеветническа информация пораждат "основателни тревоги за моята и на семейството ми сигурност".

В коментара си за Bulgariautre.bg Емил Леков бе категоричен, че инсинуациите не злепоставят само лично него, а и дългогодишни негови безнес партньори.