3 алтернативни начина да увеличите творческия си потенциал

Животът

23-02-2015, 23:03

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Нещо по-нестандартно

Креативността може да е отчасти вродена, но науката показа, че тя се влияе от редица фактори, включително от физическата среда, в която се работи. Както и от броя нови умения и  изживявания, на които сме били изложени напоследък, пише Мениджър NEWS.

Има още няколко идеи, извън традиционните, посочва в материал американското списание Inc. То цитира Хърбърт Лю - писател, който наскоро посвещава голяма част от времето си, ровейки се за споделени методи за провокиране на творческия потенциал. След това изброява няколко, алтернативни. 

Ето какво съветва той

  • Работете на тъмно. Да излизате наоткрито, в градини, паркове, доказано увеличава креативността. Но може да не сте човек, неотменимо свързан с природата. Всъщност може да сте "бухал", който е най-продуктивен в бетонната джунгла. Разберете дали сте такъв, като пробвате да работите през нощта и намалите осветлението, или го изключите. Изследване, отразено в американския Журнал за екологична психология, показва, че мракът и затъмнените пространства може да стимулират креативността. Други експерименти са доказали, че човек може да стане по-ефективен творец просто като приеме идеята за себе си като деец в мрака - дори да става дума само за едно преживяване на тъмно. Но, ако решите да изпробвате тъмната среда, имайте предвид, че тя работи добре за раждането на идеи. Но, когато дойде моментът те да бъдат реализирани, най-добре включете осветлението отново. 
  • Затворете се в рамки. Поетичният гений на Шекспир е процъфтял в много трудната за структуриране форма на сонета, не в обикновените стихове. Защо? Може би защото пречките, дори изкуствено създадените, могат да стимулират креативността. Лю съветва да избегнем "мисленето извън рамки" и вместо това да мислим в рамки. Съоснователят на Medium, Twitter и Blogspot Евън Уилямс например споделя, че ограниченията във времето са му позволявали да решава ефективно. "В Medium имаме инженерен екип, който може да създаде всичко. Освен това сме с големи амбиции и капитал. Как обаче да бъдем сигурни, че няма да създадем нещо сложно и/или че няма да се провалим, изобщо? Като си поставим срок и не правим нищо след него!", казва той. 
  • Разкрийте се пред приятели. Говорете. Когато сте блокирали, просто и работещо решение е да разговаряте за проблемите си. Не е задължително да се вслушвате в съветите на близките си. Тяхните идеи за реакция обаче може да ви дадат вдъхновение да измислите по-добра стратегия сами.