120 години се навършват от залесяването на Аязмото

Инициативите започват от вторник

Община Стара Загора организира целогодишна програма за отбелязването на 120 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев" /Аязмото/, които се навършват на 28 февруари 2015 г.
Проявите започват на 24 февруари от 11,30 ч. в Регионална библиотека "З.Княжески", където ще се проведе среща на ландшафтния архитект Тенко Дянков с ученици и чуждестранни гости. На 27 февруари от 11,00 ч. щ е се проведе акция за засаждането на 120 иглолистни фиданки. Фотодокументална изложба и различни инициативи се посвещават на първото залесяване на голия тогава „Ахмак баир”.
Съорганизатори на проявите са Старозагорската Света митрополия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Регионален исторически музей - Стара Загора, Съюз на ландшафтните архитекти - клон Стара Загора, Камара на архитектите в България – Стара Загора и Туристическо дружество „Сърнена гора“.
Парк Аязмото е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки, минаващи под тунели от зеленина, нерядко образувани от короните на кипариси и кедри. С изградената преди две години модерна фитнес площадка на открито, тенис корт и площадка за бадминтон, Аязмото е любимо място за отдих и спорт на открито за старозагорци от всички възрасти.
Инициативите, свързани с отбелязването на годишнината от залесяването му, ще продължат през цялата година.
24 февруари /вторник/
13,30 ч., ГПЧЕ „Ромен Ролан“
Среща на ландш. арх. Тенко Дянков и Снежана Маринова с ученици и чуждестранни гости на тема: „120 години от залесяването на Аязмото“
25 февруари /сряда/
11,00ч. , 14,00ч. Регионален исторически музей, зала № 33
„120 години от залесяването на Аязмото“ - срещи с ученици от ПГОХ „Райна Княгиня“, специалност „Екскурзоводско обслужване“, на ландш. арх. Тенко Дянков и Ваня Ценкова, завеждащ отдел „История на българските земи XV-XIX век“ в РИМ- Стара Загора
26 февруари /четвъртък/
11,00 ч., Алея „Стара Стара Загора“ /Парк „Пети октомври“/
„120 години от залесяването на Парк „Митрополит Методий Кусев“ /Аязмото/“ - откриване на фотодокументална изложба
27 февруари /петък/
11,00 ч., Акция за засаждането на 120 фиданки /атласки кедър и аризонски кипарис/. Сборен пункт - паркинга до Зоопарка
28 февруари /събота/
9,00 ч., Храм „Свети Теодор Тирон“ /Парк „Митрополит Методий Кусев“/
Света литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Галактион. На гроба на Митрополита организаторите ще засеят ритуално една фиданка.