Учат първолаци да пресичат, а гимназистите да гласуват

Общество

24-02-2015, 06:56

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Умуват дали гражданското образование да е задължителен или избираем предмет

Гражданското образование да залегне в учебните програми като отделен предмет за учениците от 1-ви до 12-и клас. Такава идея подкрепи вчера образователният министър проф. Тодор Танев по време на дискусия в Народното събрание, организирана от Реформаторския блок, пише "Монитор". В часовете най-малките ще се учат как да пресичат, а гимназистите как да гласуват.

Остава въпросът дали предметът да се изучава в часовете по задължително избираема или свободно избираема подготовка. В часовете по гражданско образование най-малките ученици ще се учат как да пресичат, а гимназистите ще имат уроци за протести и избори.

В проектозакона на ГЕРБ, който беше приет на първо четене в парламента, гражданското образование е залегнало в часовете по СИП или ЗИП. Според депутата от ГЕРБ Корнелия Маринова гражданското образование трябва да се изучава като отделен предмет, защото в момента не само децата, но и възрастните не знаят правата си и основните функции на институциите и това ги прави неспособни да реагират адекватно, когато имат проблем.

Несъгласие с въвеждането на гражданското образование като отделен предмет изрази шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея още от детската градина хлапетата учат предмети като родинознание, които в определени аспекти разглеждат гражданското образование. “На този етап не е нужен нов, отделен предмет, а изчистване на вече съществуващите учебни дисциплини - ясно, достъпно и осъвременено съдържание”, коментира Такева.

Беше поставен въпросът и дали религията също да залегне като задължителен предмет. Министър Танев обаче не беше така позитивно настроен както за гражданското образование. “Това е въпрос на много политически и експертен анализ. Аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен”, коментира министърът.