Лукс офисите стават кът

Портфейл

24-02-2015, 06:03

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgriautre.bg

Всичко от Автора

До края на годината празните площи ще паднат под 10 на сто

Повишеното търсене на качествени офиси ще доведе до края на годината и особено през 2016 г. до нарастване на наемите и до намаляване на свободните площи, сочи доклад на GVA Sollers solutions, цитиран от "Монитор".

По този начин ще се задълбочи тенденцията от миналата година за увеличаване на арендите на кантори клас А. В дългосрочен план може да се очаква значително нарастване на разликата с наемите за по-ниския клас офиси. Процентът незаети офиси ще продължи да намалява през 2015 г. и се очаква да спадне под 10%.
Според експертите на консултантската компания със завършването на първи и втори метродиаметър в София се очаква раздвижване на пазара на офиси в района на летището, Бизнес парка, зоната около Камбаните и бул. „Черни връх”.

Интересът на големите наематели ще е насочен предимно към най-високия клас офисни сгради, предлагащи енергийна ефективност, ритейл зона, фитнес и други придобивки за служителите. През миналата година търсене имаше както за средни по площ офис площи между 150 кв. м и 300 кв. м, така и за по-големи ­ над 500 кв. м, като не липсваше интерес и за още по-големи офиси с площ над 1000 кв. м, които са предпочитани предимно от IT компаниите и фирми, решили да разширят дейността си. Голяма част от запитванията са от чуждестранни компании, навлизащи на българския пазар.

Топ центърът в София вече не е сред предпочитаните локации заради високите такси, ограничените часове при паркиране и въобще затрудненото паркиране, от една страна, и, от друга ­ липсата на големи офис площи. Бизнес сградите в периферните райони на столицата привличат с по-ниски наеми, по-лесен и бърз достъп.
Извън столицата пазарът на офиси е малко по-различен. Като най-атрактивна локация се очертава топцентърът на градовете. По-ниските такси за поддръжка са водещи при избора на офис, затова предпочитани са сградите със смесено предназначение пред бизнес сградите. Търсят се предимно по-малко площи ­ от 35 до 150 кв. м.
Според статистиката по-голяма част от сключените сделки на пазара на офиси през последните години се дължи на преместване на компании от стари офис сгради в нови, които предлагат много повече удобства и екстри. Основна причина за това са все още достъпните наеми в сегмента.

Наемането остава предпочитан вариант за сметка на закупуването. Към покупка на такъв имот пристъпват предимно малки фирми, търсещи неголеми площи. Най-често те плащат с кредит цялата сума по сделката или част от нея. За вземане на решение за покупка са необходими от три до шест месеца, сочи още докладът.

Средната доходност на офис площите клас А и В за страната е около 6,4%. В сравнение с предходната година тя се е понижила средно с 0,02 базисни пункта.
Най-високата е отчетена в София ­ 6,76%, като за година тя се е понижила с 0,01 процентни пункта. Във Варна доходността на офисите се понижава средно с 0,06 базисни пункта до 6,23%, а в Бургас ­ с 0,01 процентни пункта до 6,20%.

През 2014 г. наемите на първокласните офиси в столицата варират от 8 до 14 евро/кв.м. През предходната максимумът бе 12 евро/кв. м. На второкласните се движи в рамките от 6 до 8 евро/кв. м. Във Варна и Бургас най-скъпите офиси под наем клас В също се намират в топцентъра на градове. Във Варна и Бургас спадът на годишна база е съответно от 1,04% и 0,26%.