Слънчево затъмнение заплашва да остави Европа на тъмно

Свят

24-02-2015, 09:17

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Природното явление се очаква на 20 март между 08.40 и 12.50 ч централноевропейско време

Слънчевото затъмнение може да наруши енергоснабдяването в Европа, тъй като множество страни разчитат силно на слънчевата енергия, предупреждават оператори на енергийни мрежи, цитирани от в. „Файненшъл таймс”. Затъмнението се очаква на 20 март между 08.40 и 12.50 часа централноевропейско време (между 09.40 и 13.50 часа българско време) и ще може да бъде наблюдавано в цяла Европа.

Природното явление ще бъде „безпрецедентна проверка за електрическата система на Европа", обясняват от Европейската мрежа на системните оператори за пренос на електроенергия. Оттам допълват, че Старият континент ще бъде пряко или косвено засегнат, като най-големи са рисковете за Германия и Италия.
Близо 35 000 мегавата слънчева енергия, които се равняват на производството на близо 80 средно големи обикновени електроцентрали, постепенно ще „изчезнат” от европейската енергийна система. След затъмнението те постепенно ще се възстановят.
Въпреки че и преди е имало няколко слънчеви затъмнения, последното през 1999 г., тазгодишното природно явление ще има по-различни последици заради силното увеличаване на производството на слънчева енергия в последното десетилетие, обясняват от Европейската мрежа на системните оператори за пренос на електроенергия.