Един от трима българи има роднина или приятел в чужбина

10 на сто от нашенците искат да напуснат родината още в следващите 2 години

39% от пълнолетните българи имат роднини, които живеят в чужбина. Това показват резултатите от национално представително изследване на TNS, проведено през този месец, съобщи бТВ. 33% от анкетираните заявяват, че имат близки приятели, които са избрали да живеят в друга държава.

Причините и в двата случая са основно търсене на работа и емиграция, като далеч назад остава обучението в чужбина.

Най-предпочитаните дестинации са в ЕС – Германия (15% от роднините и 19% от приятелите), Англия (14% роднини и 19% приятели) и Испания (по 13%), като следват Италия, САЩ и Гърция. Близки в Турция посочват по-малко от 10% от респондентите.

56% от анкетираните посочват, че приятелите им се връщат от чужбина за почивка или по време на отпуск. Още 12% от случаите са свързани с новогодишните празници, а една пета (21 на сто) са без специална причина.

15% от запитаните изказват намерение сами да напуснат страната за по-продължителен период от време. Близо една трета от тях планират да отпътуват в рамките на тази година, а почти още толкова – след една до две години.

Това означава, че един от десет българи би желал в следващите 24 месеца да смени държавата – поне временно.

Основна причина отново е търсенето на работа, като относително малко от запитаните твърдят, че искат да се преместят за постоянно.

„Ние сме страна-член на ЕС от 2007 г., все казваме, че не сме напълно интегрирани. Особеното за европейските страни е, че голяма част от хората работят в съседни страни, движат се след професията си”, коментира социологът Марчела Абрашева.

По думите й за разлика от 90-те, когато пътуването в чужбина е било изключително скъпо, сега близо 2 млн. българи имат реална информация „от първа ръка” какво става извън пределите на родината.

Председателят на Управителния съвет на Тук-Там, организацията-поръчител на изследването, посочи, че даже по отношение на медицинската професия България не е изолиран случай на изтичане на кадри – в Германия се случва същото, но към САЩ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"