Кунева и Вучков искат парламентарен контрол и за силовите дирекции

Политика

24-02-2015, 12:38

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не може агенциите да нямат такъв достъп до публичен контрол, заяви вицепремиерът Меглена Кунева

Вътрешният министър Веселин Вучков и ресорният силов вицепремиер Меглена Кунева ще искат законодателни промени, с които всички шефове на дирекции да се изслушват от депутатите. Това обявиха двамата на съвместно събитие в Академията на МВР.

„Министрите всеки ден са в парламента, ние се отчитаме и в комисиите. Не може агенциите да нямат такъв достъп до публичен контрол. Изслушването на шефовете им е абсолютно необходимо”, отсече Кунева. По думите й, за момента това се случва по-скоро като добра практика, но тя се надява с промяна в законите да стане задължително.

„Мислил съм го много пъти по повод ДАНС – тя стана второ МВР с голяма оптика и без никакъв ведомствен контрол”, подкрепи идеята на колежката си и Вучков.

За пореден път той изрази и пълна увереност в готовността на МВР и в този момент да стане част от Шенгенското пространство. „Не просто покриваме всички критерии, имаме по-добри практики от някои държави-членки”, доволен е от състоянието на министерството той.

„Шенген за нас е сигурност, не е вече въпрос на престиж”, смята по темата Кунева. Според нея доброто финансово състояние и материалното състояние по границите, на правната база, на сигурността и охраната, борбата с корупцията, са факти, които тя трябва да представи пред партньорите ни.

По време на председателството на ЕС, което е ротационно и ще бъде поето от страната ни през 2018 г., голямата отговорност по охраната и логистиката ще падне на плещите именно на МВР. Ще дойдат над 20 работни групи от страните-членки на ЕС, разкри вицепремиерът. Тя заговори и за общ входящ конкурс за цялата администрация. „Където няма задължения за конкурс, поне да има изслушване”, иска Кунева.

Кунева и Вучков прерязаха лентата на учебна съдебна зала в Академията на МВР. Те отбелязаха, че в нея бъдещите полицаи ще се учат по-добре да събират и съхраняват по-добре годни за съдебен процес доказателства, като ще тренират и разпити на свидетели пред съдия. Вучков не пропусна случая да отбележи, че в МВР има 1700 дознатели, като му се ще да увеличи щата с още 200.