Конфитюр от жасмин и мармалад от лук показват на панаира

Парите

24-02-2015, 15:00

Снимка:

fair.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

В работилниците „Сготви си здраве“ ще готвят вегански храни, ще месят хляб с квас

Мармалади от лук и от червени чушки, пълнена тиква със свинско, конфитюри от жасмин и теменужки, шамфъстъкова паста и хляб с квас са сред експонатите, които ще бъдат представени на Международната изложба за храни, напитки, опаковки, технологии и машини"Фудтех 2015". Тя ще се проведе от 4 до 8 март в „Международен панаир Пловдив„, съобщи говорителят на изложбения център Катя Янева. Водеща тема на изложението са здравословното хранене и висококачествените продукти.

Една от фирмите ще представи конфитюри от листенца на жасмин, мак, теменужки, портокалов цвят, които са допълнение за сирена, сладолед и пай. Мармаладите от лук и от червени чушки се поднасят с печено месо, колбаси, риба и сирена, обясняват изложителите.

Други фирми ще покажат екологично чисти храни и напитки,  млечни продукти, зърнени храни, захарни и сладкарски изделия. Водещи наши и чуждестранни производители представят месни деликатеси и други видове храни.

В работилниците „Сготви си здраве“ ще бъдат показани традиционни начини за готвене на зеленчукови ястия, хляб с квас, месни изделия, биволско сирене, сладко. Посетителите ще видят как се приготвя специалитет от печена пълнена тиква със свинско, моркови, праз, гъби, доматен сос и къри.

Специалисти от Апенините ще разкажат за кулинарната употреба на бадеми, шам фастък, млечни продукти, кафе, цитруси, зехтин и десертно грозде по време на изложбата „Вкусовете на Италия„. Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив ще изнесат лекции за здравословни и функционални храни, хранене при затлъстяване и диабет, приложението на горските плодове и билките в здравословното хранене. Гурме демонстрации са предвидени и в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015„.

„Фудтех“, „Винария“ и „Вкусовете на Италия“ за първи път се организират по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“ и изложенията „БиоАгра“ – за биологично растениевъдство и животновъдство, „Хорека Пловдив“ – за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти, и „Апи България“ – за пчеларство, припомниха от панаира.