Салмонела пламна в две детски градини в Пловдив

Мисия Пловдив

24-02-2015, 14:02

Снимка:

snews.bg/архив

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Една и съща фирма доставяла храната и в двете детски заведения

Салмонела пламна в две детски градини в Пловдив. Все още се очакват пробите от изследванията на две от контактните деца, затова все още за епидемия не може да се говори, съобщи д-р Милена Коларова, началник Отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ – Пловдив.

Най-вероятно заразата и в двете детски заведения е тръгнала от храната, защото фирмата-доставчик е една и съща, уточни д-р Коларова. Но всичко ще се изясни едва след като са готови изследванията. Възможно е децата да са инфектирани и вкъщи, допусна Коларова. Салмонелата е чревна инфекция, която не се развива епидемично. Инфектирането може да стане посредством храна, която не е била термично обработена , напр. пилешко или яйца. Зараза може да тръгне и когато храната е била неправилно съхранявана, обясниха от РЗИ. Има хора, които могат да развият клинични симптоми, които са като на всяка чревна инфрекция, докато други могат да бъдат само носители на салмонела, уточни д-р Коларова.
В Пловдивско се наблюдава леко завишаване на ОВИ, според статистиката на здравната инспекция.  Кихащите и кашлящите в периода 9 - 15 февруари са били 395, а заболеваемостта – 86,22 на десет хиляди души. В седмицата от 16 до 20 февруари болните са 93 на десет хиляди души. Грипната епидемия обаче засега е далеч от Пловдивско, каза още д-р Коларова.