До края на март избират кой да чисти София

Конкуренцията в новия конкурс е много оспорвана

Фирмите, които ще извозват боклука, ще ринат снега и ще мият улиците на София през следващите пет години, ще станат ясни в края на март. Тогава се очаква да приключи откритата процедура за избор на новите концесионери по чистотата на 19 района в столицата. Това съобщи заместник-кметът по екология Мария Бояджийска, пише Преса.

Конкурсът трябваше да приключи още миналата година, но бе блокиран за пет месеца поради обжалване на процедурата от един от участниците. През това време договорите със сегашните чистачи изтекоха и се наложи да бъдат удължени с анекс до 1 март т.г. Вчера те бяха поканени на преговори с общината, за да договорят условията за чистене, докато приключи конкурсът.

„Ще продължат да извозват боклука на сегашните цени. По някои от позициите дори договорихме по-ниски“, разясни Бояджийска. Очакванията са старите чистачи да останат поне до есента, тъй като след приключването на процедурата може да има отново обжалване.

Освен това новоизбраните фирми ще имат и тримесечен толеранс, през който трябва да се подготвят с техника и организация за работата си. Конкуренцията в новия конкурс е много оспорвана, тъй като годишно кметството харчи около 90 млн. лв. за чистота. Към новите концесионери има завишени изисквания. Ще се плаща вече не на вдигнат контейнер, а на тон извозен боклук, за да се избегнат всякакви възможности за злоупотреби. Санкция от 500 лв. чака фирмите за всеки пропуснат контейнер.

Бояджийска опроверга опасенията на столичните социалисти, че такса смет ще се вдигне другата година, след като заработи заводът за боклук. „Преработката на боклука и извозването му са две отделни пера в бюджета, чийто размер се определя и планира поотделно и нямат нищо общо“, бе категорична тя.