Инж. Димитър Радушев: Да обичаш ВиК Добрич е като да обичаш жена

Мисия Добрич

24-02-2015, 14:57

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

ДАНС и прокуратурата разследват липсващи документи в дружеството

Управителят на ВиК - Добрич инж. Димитър Радушев, разпространи обръщение в което разкрива състоянието на завареното през ноември водно дружество. В него управителя описва част от причините за тежката ситуация във Водното дружество, както и интересни подробности от "кухнята" на ВиК.

Да обичаш предприятие като ВиК Добрич е като да обичаш жена. Това че тя вече е поостаряла, станала е леко флегматична, възпълничка не е причина да спреш да я обичаш. Ако тя ти лежи на сърцето, нищо друго няма значение. Но ако тя е болна, то тогава ти я обичаш дважди, та и трижди по силно, така започва Радушев обръщението си към гражданите на Добрич.

На 11 ноември 2014 заварих ВиК Добрич с девет месеца неплащани осигуровки на стойност 1 208 000 лв., неплатено ДДС в размер на 135 000 лв. В следствие на това дружеството е под 100 % запор от НАП на всички банкови сметки. Неплатените заплати на служители са в размер на 871 000 лв.

ВиК бе с безкрайно раздут щат с фиктивни длъжности, а вследствие на това всички инженери са уволнени. В период когато над 100 души от предприятието получават минимална работна заплата от 320 лв., лицето Яна Янева - Мениджърът връзки с обществеността и административен директор, получава 4 000 лв. заплата. В същото време тя се обучава за сумата от 102 хил. лв.

В деня, в който започва проверката на документоналичието, Яна Янева „изчезва” и до ден днешен „боледува“ вече три месеца. Тя отказва да отключи касата с документи и се налага викане на лицензиран експерт касоразбивач, и в продължение на 45 дни комисия описва откритите документи, пише инж. Радушев. Установено е липса на официалната кореспонденция за 2013 и 2014 г. Няма ги  и документите, касаещи търгове по ЗОП, също така и офертите подадени от участниците. За това е  подаден  сигнал до ДАНС и прокуратура. Има договори с партньори и контрагенти,  които са в явен ущърб на дружеството, единия от които е с 5 годишен срок – общо ущърб 750 000 лв., друг в 1 г. срок с загуба от 550 000.лв.

 Част от приходите за 2013 са счетоводно преместени като приход за 2014 година и въпреки всичко годишния счетоводен отчет показва 7 млн. лв. загуби. В това Радушев подозира умисъл с цел декапитализация и умишлен фалит на ВиК Добрич.

От момента на издаването на министерската заповед за смяна на управителя Юлиян Иванов до момента на вписването на Димитър Радушев в Търговският регистър са платени над 300 хил. лв. по договори в ущърб на ВиК.

Енергоемкостта на 1 куб м. вода е нараснал с 30 %, което струва на дружеството 620 000 лв. За три месеца от управлението на новия екип ВиК не дължи просрочен ДДС, допълва Радушев. Всички заплати на работниците се изплащат в срок. ВиК плаща всички осигурителни вноски плюс част от старите, натрупани задължения по споразумителен план. Наваксват се просрочията към основните кредитори.

Със съдействие на МРРБ и областна управа ускоряваме работа по въпросите със собствеността на активите на ВИК.С  НАП са сключени  споразумителни планове. Направена е  оздравителна програма. Така завършва обръщението на инж. Димитър Радушев, за чийто смяна се говори през последните дни в Добрич.