Бъдещето на младите социолози представиха днес в Пловдивския университет

Мисия Пловдив

24-02-2015, 16:26

Снимка:

ПУ

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

В България има остър дефицит на културен капацитет, а съответно и на умението за справяне с проблеми, което трябва да се придобива още от ранна детска възраст. Обществените процеси са сложни и никой от нас не е извън тях. Няма невинни, защото промените засягат всички. Това заяви доц. д-р Мирослава Радева днес по време на пресконференция на бакалавърската програма „Социология на правото, икономиката и иновациите“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

 

Доц. Радева и нейните колеги доц. д-р Иван Чалъков, доц. д-р Иво Христов, проф. дфн  Георги Каприев, доц. д-р Антоанета Дончева, гл. ас. д-р Донка Кескинова и ас. д-р Мартин Иванов представиха възможностите за професионална реализация пред завършващите социологическата специалност, администрирана от Катедра „Приложна и институционална социология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

В българската образователна система битува схващането, че щом преподавателите са добри, а студентите съвестни, професионалната им реализация е гарантирана, каза проф. дфн Георги Каприев. Ако обаче не се разгърнат собствените ресурси, това няма как да се случи. Тогава налице няма добри професионалисти, а само добри изпълнители, коментира още професорът.

 

Бакалавърската програма съществува от 3 години в Пловдивския университет и е с акредитиран прием от 50 души. В нея се опитахме да съчетаем несъчетаемото – да дадем на бъдещите социолози познания, каквито в момента не им се преподават в друг университет в България, като същевременно с това поканим за преподаватели хора с богат практически опит, подчерта доц. д-р Иван Чалъков, ръководител на Катедра „Приложна и институционална социология“.

 

Той обясни, че завършилите бакалавърска програма „Социология на правото, икономиката и иновациите“ ще могат да продължат образованието си в магистърски програми в страната и чужбина в областта на социалните, стопанските и правните науки, и най-вече в професионалните направления: социология, антропология и науки за културата; администрация и управление; икономика; психология, социални дейности. В момента в страната все още не е осъзната нуобходимостта от социолози, които не само да могат да разпознават проблемите във всяка една сфера и с познанията си да съдействат при вземане на решения във всеки бранш, смята доц. Чалъков.