Няма опасност от грипна епидемия в София

Животът

24-02-2015, 17:59

Снимка:

БНР

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Грипът се връща

Д-р Ангел Кунчев: На прага на грипна епидемия сме

Атакуват ни обаче други вируси

Грипна епидемия в София и в други региони няма до момента, но атакуват коронавируси и аденовируси. Те причиняват предимно ларинготрахеити с болки в гърлото, дрезгав глас и мъчителна суха кашлица. Може да има и прояви от стомашно-чревния тракт, но рядко. 

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитиран от 24 часа.

Характерно за коронавирусите е, че са много устойчиви на външни условия и са изключително заразни. Предават се основно по въздушно-капков път, но може и чрез немити ръце след тоалетна. 

Коронавирусите се унищожават успешно с дезинфектанти.

Заразата се предава от болен, който отделя вируса чрез пръски от носогърлен секрет и фекалии. Те са източник на заразата от първите симптоми до оздравяването. 

Инкубационният период обичайно е от 2 до 5 дни, но е възможен и по-кратък срок. Инфекцията започва с умерено повишена температура и дрезгав глас, което я различава от грипната. 

Човек е на крака, но за една нощ се оказва със силно възпалено, сухо и болящо гърло. Усещането е като за обелена лигавица и тя се възстановява бавно. Може да има и възпаление на слуховите канали.

Ден-два по-късно се появява спастична суха кашлица. Най-често инфекцията е ларинго-трахеит с увеличени лимфни възли по шията, особено при децата. При тях трябва да се внимава за остър пристъп на ларингит, който протича драматично със загуба на гласа и недостиг на въздух и може да бъде животозастрашаващ.

Затова се препоръчват инхалации по 3-4 пъти на ден след появата на дрезгав или спаднал глас. В началото те може да са само с физиологичен разтвор (вода и сол) или с отвара от лайка, а ако се налага, лекар назначава инхалации с лекарства.