7 години затвор за грък, плащал с фалшиви чекове

Крими

25-02-2015, 09:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затвор за затворник, въртял далавери в лафката

Мъжът обаче не е получил призовката, не е открит в Атина

7 години затвор, при строг режим наложи Окръжен съд Бургас на гръцкия гражданин Михаил Каракостас за това, че е държал и прокарал в обращание неистински платежни инструменти, и ги използвал, за да получи чуждо движимо имущество.

Той бе признат за виновен в това, че за седмица през 2009 в банка в Стара Загора и в две обменни бюра в „Слънчев бряг“ прокарал в обращение чекове на „Американ експрес“, като знаел, че са подправени. Също така, чрез използване на неистински частен документ – ценна книга – пътнически чекове, получил без правно основание парична сума в размер на 7 595,50 лв. с намерение противозаконно да ги присвои. Деянието е изпълнено, но не са настъпили исканите от Каракостас общественоопасни последици.

Каракостас е признат за виновен също за това, че в периода от неустановена дата до 19.07.2009 г. в курортен комплекс „Слънчев бряг“, държал неистински платежни инструменти в големи количества – пътнически чекове на „Американ експрес“ с номинал 500 EUR, като знаел, че са подправени.

Окръжен съд Бургас уважи предявения от банката граждански иск за изплащане на обезщетение за претърпените от деянието имуществени вреди в размер на 1500 EUR, в левова равностойност 2 920,50 лв. и осъди Каракостас да ги заплати, ведно със законната лихва.

Делото се гледа в отсъствие на подсъдимия. Има съмнения, че той се е укрил. 

Според обвинителния акт Каракостас се сдобил по неустановен начин с 29 броя неистински пътнически чекове на „Американ експрес“, всеки с номинал от 500 EUR. През юни 2009 г. той пристигнал с български гражданин, който работел за него в Стара Загора. Каракостас му показал плик с пътническите чекове, попитал го, знае ли какво е това, и му обяснил, че вместо пари са му дали тези пътнически чекове, посочил броят им и ги преброил. След това пристигнал в София, за да лети за чужбина. След няколко дни Каракостас се обадил на българския гражданин, като му казал, че се върнал в България и му трябва транспорт. Свидетелят го взел от летище София и по пътя за Стара Загора, Каракостас му показал, че са му останали 13 броя от пътническите чекове. С намерение да ги осребри, той поискал да бъде откаран до банка в Стара Загора. На 06.07.2009 г. той оставил там 13-е чека. В банковия офис направили многобройни проверки, преди да приемат, че три чека имат оторизация и на 17.09.2009 г. му изплатили 1500 EUR, а другите му върнали. Трите чека били изпратени в централния офис на банката в София, където установили, че те са неистински.

На 19.07.2009 г. Каракостас пристигнал в курорта Слънчев бряг и се настанил в хотел там. Придружаващият го български гражданин го отвел в обменно бюро. Подсъдимият дал три чека и получил за тях 3 740 лв. Във второ валутно бюро той поискал да му осребрят един чек. Касиерката се усъмнила и сигнализирала шефа си, който повикал експерт и полиция. Експертът установил, че пътническият чек няма защитни знаци. Подсъдимият предал на служителите на реда намиращите у него още 5 пътнически чекове.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас. След влизането й в сила, препис от нея трябва да се изпрати на Министъра на външните работи, за да уведоми гръцката държава.