Вдигат таксите в СУ, защото субсидията намаля

Отлагаме тази мярка няколко години, положението вече е нетърпимо, оплакаха се от Академичния съвет

Днес Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски” трябва да разгледа предложението за вдигане на студентските такси за първи път от шест години. 

Вдигането на таксите за студенти е неминуемо, защото откакто започна кризата, нашата субсидия намалява през годините и в бюджета на университета се отваря дупка, която няма с какво да запълним. Става дума за няколко милиона лева. Това каза в студиото на БНТ членът на ръководството на университета проф. Анастас Герджиков.

Според него, Студентския съвет е бил информиран за трудностите в бюджета, знаят, че в някои моменти липсващите средства са били около 10 милиона лева. „Затова в последните години деканите предлагат, но Академичния съвет отхвърля повишаването на таксите, но положението вече е нетърпимо, имаме плащания към НОИ, към доставчици, за консумативи”, поясни зам.-ректорът на СУ.

Той бе категоричен, че всички варианти за кърпене на бюджета са изчерпани и нямат никакъв резервен вариант. Герджиков обаче е песимист, че таксите ще бъдат вдигнати и посочи, че вероятно ще потърсят помощ от държавата.

От Студентския съвет обявиха, че очакват предложението за вдигането на таксите да не бъде прието и към момента нямат идея за протести.