Гимназията по жп транспорт пред закриване

Животът

25-02-2015, 09:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затварят железопътен прелез в Банско

БДЖ търси фирми за автобусни превози

Причината е намаляващата бройка на учениците и по-ниския бюджет

Професионалната гимназия по железопътен транспорт “Никола Корчев” в София е пред затваряне. За това алармира директорката на училището Йорданка Станчева.

Причината е намаляващата бройка на учениците и по-ниския бюджет, който се определя от броя на гимназистите, съобщи БНТ. 

Борис е в 10-ти клас и изучава специалността “Локомотиви и вагони”. След 2 години ще има диплома за помощник-машинист. Въпреки добрата подготовка в училището, той не се надява да започне работа по специалността си в БДЖ. Причина за решението му са постоянните съкращения в железниците. 

Малкият шанс за реализация е причината много ученици да не кандидатстват изобщо в транспортното училище. Така от 5 специалности са останали само 2 – “Локомотиви и вагони” и “Монтьор на компютърни системи”.

В момента в професионалната гимназия учат по-малко от 100 ученици, а преди 5 години са били 10 пъти повече. Според директорката на училището липсата на отговорна политика в сектора след години ще доведе до глад за подготвени кадри. 

За да оцелее училището дотогава, се правят икономии от електричество, консумативи и персонал. В подобна ситуация са десетки други професионални гимназии в страната. 

Последната статистика показва, че учениците там са намалели с 40 000 за 5 г.