Стари снимки от Свиленград представят българи от Украйна

Изложбата е под мотото „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“

Тя се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Представителите на Български младежки клуб „Актив” и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали материалите от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Тя е допълнена със снимки, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол, които предоставят фотографии на българи от Таврия и Крим. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико Търново (България).
Представянето на изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и Община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета 1870″, където представи пиесата „Декамерон“. Идеята на орагнизаторите е да покаже как са живели през миналия век, как са запазили своето самосъзнание българите в Украйна.
Изложбата се открива в Арт Галерията в Свиленград и ще гостува до 6 март, съобщават организаторите.
Тя се организира в рамките на чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на България. В рамките на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от град Болград на журналиста Веселин Цветанов.
Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“.