Депутатите отново умуват по тегленето на нов външен заем

Дебатират дали да одобрят ратификация за взимане на 8 милиарда евро дълг

За пореден път Народното събрание се занимава с проекта на ратификация, с която да се даде възможност на правителството да изтегли 8 милиарда евро дълг, предаде репортер на Bulgariautre.

Ратификацията е на договор за дилърство между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит, договор за агентство между България и Ситибанк, клон Лондон и акт за поемане на задължения от България.

При разискванията лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че не разбира целта на дебатите днес. Той предложи два варианта. Единият от тях е точката да се разгледа утре като първа в дневния ред на парламента, за да се даде шанс на сериозни консултации с министър-председателя и министъра на финансите, в които да участват лидерите на опозиционните партии, придружени с експерти по финанси и икономика. "Ако имаме на масата неоспорими числа, възможно е да се постигне така необходимото широко съгласие", коментира Местан.

Другият вариант, който председателят на ДПС предложи, е да бъде направена достатъчно дълга почивка днес, през която да се проведат консултациите и ако е толкова спешно, депутатите да продължат разискванията до гласуване.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи обратно предложение, като се аргументира: "След като една седмица не можаха да ни убедят защо взимат заем, няма никакъв смисъл".

В крайна сметка народните избраници отхвърлиха предложението на Местан за отлагане на разискванията, за да се проведат консултации по темата и дебатът в пленарна зала продължава.

За дебатите в парламента дойдоха вицепремиерите и почти всички министри от кабинета, а редовното правителствено заседание е отложено за петък.