Общината спечели делото за мръсния въздух

Искът беше заведен преди 5 години и се водеше от адвокат Михаил Екимджиев

Община Пловдив спечели делото за мръсния въздух на Пловдив. Делото беше заведено преди 5 години и се водеше от адвокат Михаил Екимджиев и неговият екип.

Смолянския окръжен съд е отхвърлил жалбата на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Бизнес експертния съвет и близо 100 пловдивчани, позоваващи се на данни от български и чуждестранни изследвания, посочващи Пловдив като града с най-мръсен въздух в България и на едно от челните места в това отношение в Европа. Юристите от асоциацията, както и бившият общински съветник Любозар Фратев искаха да накарат община Пловдив да приема програма за подобряване на въздуха. Една от мерките, предприети от администрацията е, че по улиците вече не се хвърля пясък през зимата и те се мият по-често.

Припомняме, че няколко експертизи бяха назначени за иска, по който пловдивските магистрати си дадоха отвод.

Окръжният съд в Смолян осъжда Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ да заплатят  разноски по делото - на Община Пловдив в размер на 2950 лева и на РИОСВ в размер на 2256 лв.

 „Усилията, които полагаме в почистване на града и в разширение и опазване на зелената система, дават резултати“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и допълни: „Тези резултати ги виждаме в годишните показатели, които сочат повече от два пъти намаляване на дните с превишение на ФПЧ във въздуха. Разширихме с десетки декари зелените площи, засаждаме около нови 2000 дървета на година. Всичко това даде резултат. Радвам се, че освен в цифрите, имаме и поредното доказателство и оценка, че си вършим работата добре. Това решение ни кара да бъдем удовлетворени от свършеното до тук и ни задължава да продължим да постигаме още по-добри резултати за подобряване условията на живот в Пловдив“, заяви кметът Иван Тотев.

От своя страна директорът на РИОСВ доц . Стефан Шилев коментира, че това решение е доказателство за добрия и своевременен контрол, който регионалната инспекция упражнява по отношение на компонентите и факторите на околната среда.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в двуседмичен срок.