Тракийските могили вече са в специален план

Общинският съвет на Казанлък гласува и 220 000 лева за спорт

Общият устройствен план на Долината на тракийските царе бе приет от Общинския съвет в Казанлък.

Главният архитект на Общината Ивелин Недялков поясни, че планът обхваща част от територията на община Казанлък в северната си част и част от землището на Бузовград. Това са територии извън населените места на общината, изпълнени с множество артефакти – тракийските могили от Крън до Шипка, които са над 1500.

След обявяването на приетия от общинските съветници план, ще могат да бъдат правени разкопки в Долината на тракийските царе, да се социализират останалите гробници. По Норвежка програма гробниците „Хелвеция“ и „Грифони“ са приети на първо институционално ниво, каза още арх. Ивелин Недялков.

Общинският съвет в Казанлък я гласува и Общия размер на субсидията в сферата на спорта в общината. Тя е в размер на 220 000лв.

Субсидията се разпределя по точкова система. Футболните клубове на територията на общината не получават финансиране, което да задоволява техните потребности, тъй като мястото им в структурата на футболните първенства на Българския футболен съюз не позволява.

Към момента в община Казанлък активно спортна дейност, за която получават съответната субсидия, развиват футболните клубове „Розова долина” - Казанлък – 60 000лв., „Елтемир”, „Млада гвардия, „Гранит”, „Тунджа 2010” и „Бузлуджа” по 2000лв.

30% от субсидията определена за ФК „Розова долина”, ще бъде ползвана от Детско –юношеската школа към отбора.