Правят двойни спирки по натоварените маршрути

Животът

25-02-2015, 17:27

Снимка:

Nova news

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат изградени тоалетни на всички обръщачи на градския транспорт

Двойни спирки с повече козирки да бъдат изградени по натоварените столични спирки. Това е едно от предложенията, които обмислят столичните общинари. Промените в облика на спирките на градския транспорт се дискутират, заради изготвянето на бъдеща поръчка за отдаването им на концесия. 

Преди обаче да бъде пусната поръчката предстоят доста спортни въпроси относно облика на спирките. Именно едно от предложенията е да бъдат изградени по-големи козирки, които да предпазват гражданите при валежи.
Сред другите предложения, върху които умуват общинарите, е да бъдат поставени химически тоалетни на последните спирки от градския транспорт. Това предложение обаче срещна доста спънки. Причината е, че тоалетните не могат да бъдат обществени, защото те подлежат на други процедури, затова химическите тоалетни се предвижда да бъдат използвани само от шофьорите на градския транспорт по време на почивките им.
Сред другите условия, които може да бъдат записани в обществената поръчка, е и срокът за отдаване на спирката за концесия. Според разпоредбите до момента, концесионерите ще могат да стопанисват съоръжението за срок от 15 години. Сумата, която общинарите може да поискат от всеки мераклия за стопанисване на столичните спирки на градския транспорт ще бъде в порядъка между 5 и 10 милиона лева. Това ще се определя в зависимост от мястото на спирката - дали е в центъра на града или в периферията.
Това, около което се обединиха общинските съветници е, че трябва да бъде изграден "типов модел спирки", защото иначе се рискува по една улица с по няколко спирки да има цялостно разминаване във вида им, което може да заблуди не само гостите на столицата, но и софиянци.
Какви точно ще бъдат параметрите на обществената поръчка все още не е ясно. Както и дали концесионерът ще се задължава да осъществява смето и снегопочистването на територията на спирката.