Умуват как да ремонтират закритата част на Женския пазар

Мисия София

25-02-2015, 17:30

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Все повече залагат на българските производители

Как да бъде ремонтирана закритата част на Женския пазар? Този въпрос повдигна директорът на Пазари "Възраждане" Николай Георгиева пред общинската Комисия по стопанска политика и общинска собственост.

Дилемата е за сграда на лицето на столичния булевард "Сливница" или по-известен като закритата част на едноименния пазар. До скоро там се помещаваше управата на Пазари "Възраждане", както и част от търговските обекти. Сега обаче сградата е необитаема. По думите на Георгиев сградата на два етажа е от 500 кв м, но годните за използване са едва 12 кв м, а самата структура има "авторско право" и затова ремонтът й е деликатна тема.

"Предложени бяха два варианта за реконструкция. Първият е на фирмата, която осъществи цялостния ремонта на Женския пазар. Той е за над два милиона лева, докато вторият проект е в между 200 и 300 хиляди лева", заяви директорът на Пазари "Възраждане". Общинските съветници решиха да бъде представен по-евтиният проект и да се реши дали точно по него да бъде осъществен ремонта на сградата.

Общинарите обаче поискаха да бъде изготвен анализ за това до колко ефективен е бил ремонтът на Женския пазар и доволни ли са софиянци и търговци от него. "Факт е че все още има доста незаети павилиона на пазара, то това е защото не допускаме всекиго. Залагаме на българските производители. доста от магазините залагат на чисто български продукти като продажбата на вълна, грънчарство и други", поясни Георгиева. По негови думи не само търговците са доволни от облика на пазара, но и живущите наблизо. "От както приключи ремонта на пазара се забелязва оживление и сред живущите, които все по-често се стремят да ремонтират сградите си и така районът да придобие цялостен европейски вид", заяви Георгиев.
Освен успешна търговия на Женския пазар кипи и оживен културен живот. Според директорът на Пазари "Възраждане", откакто е пусната "Галерията" на пазара на ден през нея минават между 30 и 40 посетители.