Божидар Димитров: Аз съм ченге, но не съм доносник

Пловдив Лайф

25-02-2015, 17:52

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Директорът на НИМ представя в Пловдив новата си книга

Тази вечер в книжарница Хермес - Централ в Пловдив директорът на НИМ проф. Божидар Димитров ще представи книгата си "За кожето на едно ченге". В нея той публикува досието си на агент на ДС, предоставено му от Комисията по досиетата.

"Не всички обичат проф. Божидар Димитров, но всички го четат", казва заместник - министърът на културата Бони Петрунова! Професорът има отговор защо това е така. Читателите, които се интересуват от ДС, знаят, тя не е само зло. За държавата работеше Отделът за културно - историческо разузнаване. То се занимаваше с непознати и изчезнали документи за българската история, които да попълнят белите петна, разказа проф. Димитров. 

 

Според него най- злостни към културно - историческото наследство на страната ни са били "братските тогава"  Румъния и Югославия. По ирония на съдбата 14-ти отдел воюваше с комунистическите държави, каза директорът на НИМ. Аз съм ченге, но не съм писал доноси, ако някой намери един ще получи 1 милион евро награда, добави той. "Не съм богат, но съм сигурен, че нищо няма да открият, затова предлагам тези пари, обясни професорът. 

 


 

Той разказа, че е във Ватикана е търсил документи за Средновековието, за Борис и Калоян, документи свързани с географската ситуация, с Чипровското въстание и католицизма, за Петър Богдан. Като пирон в кариерата си определи откриването на непозната хроника за Кирил и Методий, в която Методий е назован със светското си име Страхота.  До този момент светското име на Методий не беше известно, обясни Божидар Димитров.