Първанов хвърля оставка заради дълга

Политика

26-02-2015, 08:30

Снимка:

АБВ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Подкрепата на АБВ за дълга било грешка

Георги Първанов ще подаде оставка на първия национален съвет на партията. Той определи като голяма грешка решението на АБВ да подкрепи дълга от 16 млрд. лв., който бе приет вчера. „Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите”, коментира той пред Нова телевизия.
„Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка”, заяви Първанов. Той допълни, че не вярва на думите на финансовия министър, на които е повярвала парламентарната група на АБВ.
„Редуциране на дълга няма да има”, убеден е Първанов. „Ще поставя моята оставка на първия национален съвет на партията”, допълни той. 

"Групата е единна. Изслушали са речта на Владислав Горанов и са решили да гласуват", каза Първанов. Според него оставката му е важна, защото е накърнен образът на АБВ като последователна формация.

Оставката ще бъде депозирана още на първото заседание на Националния съвет. "Ние сме силно критични, но конструктивно критични. Националният съвет трябва да излезе с пакет от предложения до МС, от които не бива да отстъпваме", твърди Първанов. Според него оттеглянето на Ивайло Калфин като министър в този кабинет е крайна мярка, която ще бъде предприета при очевидна невъзможност той да реализира политиката, за която е изпратен там. "Разбирам позицията на самия Ивайло Калфина - тя е морална и разбираема", коментира Първанов по повод изявленията на социалния министър, че няма смисъл да заема този пост, ако дългът не бъде гласуван.

Той подчерта, че няма забележки към технологията и механизма на заема. "Избраните банки и комисионите не ни притесняват, те са коректни. Притеснява ни обемът", каза той, уверен, че ГЕРБ ще изтеглят цялата сума, а не само спешно нужната. "Сигурен съм, че сега министър Горанов ще представи и параметрите на инвестиционна политика, която ще се финансира със заема, но това трябваше да стане преди гласуването. Ние искахме да чуем, че парите ще отидат за здравеопазване и образование, че ще отидат за нови работни места, а няма да се излеят като вода в пясъка", допълни Първанов.

"Този, който подценява това гласуване, наистина не си дава сметка за какво става дума. По-голямо гласуване, което да поставя на изпитание политически сили, досега не е имало в това Народно събрание", коментира лидерът на АБВ. Според него има ясна тенденция на сближаване между ГЕРБ и ДПС, за която има и други сигнали.