Пловдивски фармаколози откриха: Орфеевото цвете лекува рани

Мисия Пловдив

26-02-2015, 10:49

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Учените ще проучват поне две години целебните свойства на растението

Орфеевото цвете, известно и като родопски силивряк, активира освобождаването на стволови клетки, които пък подпомагат заздравяването на увредени тъкани по естествен път. Това показват първите резултати от изследванията на 7-членен научен екип от Медицинския университет в Пловдив върху плъхове и мишки, разказва 24 часа.

"Все още е рано да се говори за приложението на родопския силивряк в медицината, тъй като не са проведени тестове върху хора. Проучваме лечебните му свойства в различни направления. Предстои ни още 2 г. работа", коментира ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Пейчев, шеф на катедрата по фармакология във вуза. От министерството на околната среда са дали разрешение за брането на силивряка, който е вписан в Червената книга като застрашен вид.

"Расте само в Родопите - в пещери, край водопади и реки. Смята се, че Орфей, който освен музикант е бил и лечител, го и използвал. Оттам идва и името на растението", обяснява проф. Пейчев. Именно сведенията за терапевтичното приложение на цветето в древността предизвикало интереса му.

Ученият работи и по проект за целебния ефект на прополиса от Родопите. Предварителните резултати сочат, че в него има най-високо съдържание на противотуморна съставка в сравнение с останалите региони в страната.