Протестират срещу таксата за улични музиканти

Община Русе има намерение да въведе такса „тротоарно право”

Русенци излязоха на протест срещу намерението на Общината да въведе такса “тротоарно право” за уличните музиканти. Идеята ще бъде обсъдена на заседание на общинския съвет утре. Протестът беше организиран във Фейсбук от сдружението “Обществен съвет”, предаде БНТ.

В Русе има не повече от четирима души, които свирят на улицата, при това само през топлите месеци. Макар че не дойдоха на протеста, в тяхна подкрепа членовете на “Обществения съвет” донесоха китари и тонколони. И заявиха, че въвеждането на таксата “тротоарно право” би могло да отблъсне и малкото, осмелили се да покажат музикалните си умения на площадите.

“Това са хора, които са излезли навън не защото искат да правят бизнес, а да се изхранват. Смятаме, че е престъпление да им се отнемат дори стотинките, които изкарват”, заяви по време на протеста Галичка Николова от “Обществен съвет”.

“Една от стратегиите на Общината е да не се налагат данъци и такси. С тия такси не виждам как ще се развива градът”, коментира Любен Петков.

Във Виена, например, се плаща тротоарно право в размер на 80 евро на месец. В България, при положение че уличните музиканти изкарват около 10 лева и 3 са им много, коментираха протестиращите. Каква точно ще е таксата “тротоарно право” ще определи Общинският съвет.