Излъскаха "Цар Освободител" на Бунарджика за 3-ти март (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

26-02-2015, 14:29

Снимка:

ОП „Градини и паркове“

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Монументът бил покрит с лишеи и мъхове

Хълмът на освободителите, популярен сред пловдивчани и като Бунарджика, е готов да посрещне гражданите, които ще се изкачат  до върха му за тържеството по случай Националния празник 3 март.

Служителите на ОП „Градини и паркове“, които се грижат за парка, положиха много труд в последните дни, а тази сутрин почистиха и високия около 8 метра паметник на Царя Освободител – руският император Александър II, и загиналите за освобождението на България от турско робство воини. Това се наложи поради появилите се след обилните есенно-зимни дъждове мъхове и растителни издънки върху монумента.

В цветарниците пред паметника са засадени над 1000 теменужки и 50 декоративни храстчета евонимус, характерни с червените си през зимата и ярко жълти листенца лятно време.

Два нови смърча и един бор са засадени в двете алеи на руските космонавти, където са оформени  и около десетина нови цветни фигури с парички. Обновена е и фигурата при входа към алеята с паметника, в чието сърце по традиция ще разцъфтят красиви сини ириси. Над 30 нови дървета – чинари, липи и кестени, са засадени на различни места по тепето.

Подкастрени са всички храсти край алеите в парка, санитарна сеч и почистване е извършено дори и по склоновете, а всички изпочупени пейки са възстановени.

Само за няколко дни изнесохме над 30 огромни чувала с боклуци, най-вече пластмасови бутилки и кенчета от бира, захвърлени по склоновете, въпреки многото кошчета за отпадъци наоколо, посочи техническият ръководител Евгени Бянов.

От началото на седмицата на тепето са станали и нови две поразии – в понеделник сутринта служителите на „Градини и паркове“ са заварили няколко опожарени дървета, а вчера – разбита 30-метрова стена и счупен прозорец на наскоро реконструираната помпена станция. Следите от вандалщините вече са почти заличени.

Тази година предстои пълна реконструкция на фонтана, който освен освежаването през  2014-а,  не е обновяван цялостно повече от 30 години, увериха от ОП „Градини и паркове“.