"Изгрев" първенец за безплатното саниране

Мисия Бургас

26-02-2015, 14:02

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първи в Югоизточна Европа: Бургас подписа Зелената дигитална харта

Кметът подписва с първите два блока в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов ще подпише предварителните договори с първите два бургаски жилищни блока, извървели целия път за кандидатстване по Националната програма за безплатно саниране.

Те се намират в к-с “Изгрев” и са с номера 32 и 57. След подписването им предстои обследване, за да се видят конструктивните проблеми и да се изготви съответен проект за същинските ремонтни дейности.
Работна група на Община Бургас ежедневно се среща с граждани, за да им разяснява условията в програмата за саниране.  Един от най-често задаваните въпроси е какво ще се случи с направените ремонти по апартаментите, като подмяна на дограми и поставяне на изолация. Строителните експерти обясниха, че в такива случаи обследването за енергийна ефективност ще предпише необходимите енергоспестяващи мерки за обновяването на сградата. 
Изолация и дограма, отговарящи на изискванията, няма да бъдат сменяни. Подменената дограма, ако отговаря на изискванията, ще бъде вписана в цялостната визия на сградата чрез инвестиционния проект, който ще се изготви. Остъклените балкони ще бъдат вписани в цялостната визия на сградата.
Обновяването ще се покрива на 100 % от държавата с безвъзмездна финансова помощ. Това ще става при условие, че разходите за обновяването на жилищната сграда, са в рамките на допустимото. Сдружението на собствениците не сключва договор с банка и не участва с имуществени вноски.