Над 400 блока в Бургас могат да получат безплатно саниране

Бургаски клубове към ГЕРБ обсъдиха кампанията за саниране и европейските програми

  1. На редовнo събрание Клуб "Енергетик" към гражданско сдружение ГЕРБ, обединяващ експерти и специалисти от областта, бе обсъдена Националната програмата за енергийна ефективност. Членове на клуба дискутираха най-честите въпроси, които получават от гражданите на Бургас и важните моменти от кампанията за саниране. Присъстващите коментираха безспорните ползи за живущите в панелни многофамилни жилищни сгради като енергоспестяващия ефект и по-ниските цени на комуналните услуги, които ще бъдат плащани от собствениците на всеки обновен апартамент. По време на събранието бяха приети и предложения, които ще бъдат предоставени на народните представители за развитие на сектора и законодателни инициативи в полза на гражданите. Бяха изслушани и предложенията от новоприетите членове, които станаха част от клуба.

"В Бургас има над 400 блока, които са допустими и могат да участват в Националната програма. Прави впечатление, че жителите са много амбицирани и вече има подадени заявления, регистрират се и сдружения. Община Бургас също много добре провежда информационната кампания по темата, в офиса на ГЕРБ гражданите също могат да зададат въпроси и да бъдат насочени към експерти. Надяваме се, все повече хора да се възползват от ползите на енергийната ефективност за сградите и да променят облика на блоковете в Бургас. Имаме и предложения в сферата на енергетиката, които бихме могли да обсъдим с  г-н Димитър Бойчев, който е и член на парламентраната комисия по енергетика“, коментира пред членовете по време на сбирката Стефан Калчев, председател на Клуб „Енергетик“ към ГЕРБ - Бургас.

Редовно събрание проведе и клуб „Проекти и програми“, чиято дейност е концентирана върху възможностите, които предлагат оперативните програми, разясняване на процедурите по кандидатстване по проекти, обучения. Председателят на клуба доц.д-р Севдалина Турманова и Соня Енилова, експерт по туризъм, консултант в областта на регионално развитие и управление на проекти обсъдиха предстоящи инициативи, част от които ще бъдат посветени на по-добрата информираност на гражданите във връзка с европейските фондове.