Отварят безплатно "Българското Възраждане" за 3-ти март

Мисия Пловдив

26-02-2015, 16:55

Снимка:

РИМ

Автор:

radosvetab

Всичко от Автора

Регионалният исторически музей ще е със свободен вход между 9:30 и 17:00 часа.

На 3-ти март 1878 година в градчето Сан Стефано – предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно робство.

Пловдивчани могат да бъдат горди, защото през месец септември 1881 година, върху Бунарджика, е изграден първият паметник в българските земи, посветен на Руско-турската освободителна война. Проектът е дело на архитект Вокар, а върху монумента са изписани всички военни части, взели участие в битката за освобождението на града ни, проведена от 14-ти до 17-ти януари 1878 година. През следващите година на различни места в България са изградени над 10 паметника, които ползват същия проект.

През 1884 година в Пловдив е построен и първият храм-паметник, посветен на Руско-турската освободителна война – храм „Св. св. Кирил и Методий и Св. Александър Невски”.

След 1888 година се утвърждава традицията, че честванията на 3-ти март се провеждат пред Паметника на освободителите, а в средата на 30-те години, по предложение на Божидар Здравков – кмет на Пловдив, второто по височина тепе е преименувано на Хълм на освободителите. През XX век в града ни са наименовани повече от 20 улици, които днес ни напомнят за дати, събития и личности, свързани с освобождението на България.

На 3-ти март 2015 година Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозицията си „Българско Възраждане”, подредена в къщата на Димитър Георгиади, разположена на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив.

Там е разказана историята на град Пловдив от XV до XIX век. Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало на града – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите. В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост. По случай Националния празник на България, музейната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив ще работи със свободен вход и всички граждани и гости на града ще имат възможност да я разгледат безплатно между 9:30 и 17:00 часа.