Общината ще награждава най-добрите филми от "София филм Фест"

За целта Столична община осигури 7 хиляди евро

Столична община учреди наградата „София - творчески град на киното”, която е в размер на 7 хил. евро". Това каза зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, предаде "Фокус".

„Наградата че се връчва всяка година на един от филмите, които участват във фестивала "София филм фест". Фестивалът е може би най-известното в международен план културно събитие на София. В този смисъл, Столична община е основен и традиционен спонсор на мероприятието и насърчава провеждането му”, обясни Чобанов.

Според него като основен спонсор на фестивала Столична община е редно да предложи награда и допълни, че такова предложение е получено от организаторите на мероприятието. "Основният повод това да се прави сега е решението на ЮНЕСКО да утвърди София за творчески град на киното”, посочи зам.-кметът по културата.

По думите му това всячески води до насърчаване на филмопроизводството и фестивалите, свързани с киното. Д-р Чобанов каза още, че тази година "София филм фест" представя повече от 200 филма. "Следващата година, благодарение на тази награда ще има повече дебютни представяния и премиери, защото младите творци, сценаристи и режисьори, имат нужда от такива награди, за да бъдат насърчавани”, допълни той.

Д-р Чобанов обясни, че журито, което ще определя носителя на наградата ще бъде смесено - експерти от организаторите на фестивала ще избират 12 от всички филми, които се представят, а представители на Столична община във финално жури ще изберат 1 филм, който ще получи наградата "София - творчески град на киното".

„Такава награда ще се присъжда на новопредставени филми", каза още д-р Чобанов. Той отбеляза също, че над 8% от брутния продукт на София е от културни индустрии, като на първо място е филмопроизводството.