Опасват „Витошка” с антипаркинг колчета

През март започва обновлението на последната неремонтирана част на булеварда

Автоматични антипаркинг колчета ще спират движението и паркирането на коли в пешеходната част на столичния бул. „Витоша”. „Обмисляме вариант при ремонта да ограничим още движението на автомобили”, съобщи вчера зам.-кметът по транспорт в София Любомир Христов.

Столичната община възнамерява да въведе специален пропускателен режим и влизането с автомобил ще става само за определен период от време и с карта. Предвижда се входовете към бул. „Витоша” да бъдат преградени с пиломати (управляеми прибиращи се в земята колчета), така че в участъка от бул. „Патриарх Евтимий” до ул. „Солунска” да няма преминаващи автомобили.

Шофьорите, идващи да зареждат кафенетата и магазините, ще могат да влязат само с карта и да останат за половин час, след което ще трябва да напуснат пешеходната зона. Освен това зареждането на търговските обекти и заведенията да се осъществява само в определени часове, за да не се пречи на живеещите в района и останалите граждани. Пиломатите ще падат по всяко време за линейките и автомобилите на пожарната и полицията.

Всеки ден екип от общински ченгета дебне за незаконно паркирали автомобили по пешеходния булевард и по лявата страна на пресечките на „Витошка”, пише "Монитор". Въпреки това наглеците продължават да не спазват ограниченията и да използват булеварда като пряк път.

Цялата пешеходна зона на емблематичния булевард „Витоша” ще придобие еднакво архитектурно оформление до юни.

„През март, веднага щом времето позволи, започва обновлението на последната неремонтирана част на булеварда - от „Солунска” до „Алабин”, каза още Христов. Ремонтът трябваше да започне още миналата година, но заради жалба на фирма беше отложен за пролетта. Строител на обекта е „Трейс груп холд”, който подписа преди седмица договор с общината за изпълнение на поръчката. Стойността е 1,5 млн. лв., а финансирането е от бюджета на кметството. Срокът за изпълнение е точно 65 дни.

Плочките, които ще бъдат поставени на новия участък, ще са в същите цветове, каквито има в предишните – жълто, червено, сиво и оранжево. Озеленяването ще е с 24 специални кашпи, а около тях ще има и пейки. Точно срещу ритуалната зала „Триадица” ще се паркира и „Старият трамвай”. В специално реставрираната мотриса ще се разположи културно-информационен център. До ретро трамвая общината ще рискува да разположи нов фонтан на „Витошка”. За вида му ще бъде обявен конкурс през януари, за да не повтори съдбата на противоречивия шадраван в участъка от ул. „Неофит Рилски” до „Солунска”. Съдбата на първия фонтан обаче остава неясна. Причината е, че в общината е постъпила подписка от стотици граждани, които живеят в района и настояват водната площ да остане. Така през лятото окончателно ще се реши дали той ще остане.

През пролетта ще се ремонтира и отсечката от ул. „Гургулят” до ул. „Бяла черква”. Амортизираните релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите.