Софиянци ще се топлят с боклук след три години

Мисия София

27-02-2015, 09:56

Снимка:

Т. Иванова, news.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По празниците хвърляме 25% повече боклук

Отново тънем в боклуци! - Галерия

По този начин ще се замрази цената на парното в столицата

Софиянци ще се топлят с боклук след три години. Това ще стане възможно чрез изграждането на инсталация за подбрани отпадъчни горива. Тя ще бъде част от завода за третиране на битовите боклуци. Съоръжението ще бъде изградено на площадка на ТЕЦ „София", разсяни в. Политика.

За една година благодарение на тази инсталация ще бъде получавано 180 000 тона твърдо гориво RDF. Благодарение на това реално ще се диверсифицират около 65 милиона кубични метра природен газ. По този начин с 11 % ще бъде намалено използването на природен газ за отоплението на софиянци, което ще замрази цените на топлинните услуги през следващите години. За да се прави парно от брикетите обаче, „Топлофикация София" трябва да инвестира около 130 млн. лева в нови мощности. Очаква се дружеството да кандидатства в Брюксел за средствата за модернизация, които се очаква да бъдат отпуснати през следващия програмен период.

През август ще е готов и дългоочакваният завод за боклук на столицата. Освен това общината провежда конкурс и за чистачи на града. Новото ще е, че на почистващите фирми вече ще се плаща на тон предаден боклук, а не на контейнер.