Нова посока за енергетиката с промените в Закона, вижда Димитър Бойчев

С приетите днес промени в Закона за енергетиката се поема в нова посока за сектора, а необходимостта от тях беше наложителна за страната ни.

ДКЕВР вече ще бъде Комисия за енергийно и водно регулиране. Това означава, че членовете на регулатора няма да се избират както досега от Министерски съвет, а от парламента. 

Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас и член на парламентарната комисия по енергетика Димитър Бойчев след приетите днес на второ четене в пленарна зала промени в Закона за енергетиката. 
По думите на бургаския депутат новите моменти в Закона ще доведат до по-голяма прозрачност в работата на КЕВР, а взетите от нея решения ще придобият публичен характер. „Нов момент е, че Комисията ще публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия и на В и К операторите за утвърждаване на цени заедно с всички изходни данни, протоколите от проведени открити заседания и обществени обсъждания, решенията на комисията, включително начина, по който са гласували членовете на комисията, приетите нормативни актове, правила, методики и указания. Една от най-сериозните критики досега беше именно в тази посока-липсата на прозрачност и взимане на решения на закрити врати. Предвижда се ограничаване на закритите заседания на специализираните състави на комисията единствено до случаите, когато се оповестява защитена по закон информация“, заяви  Димитър Бойчев. 

Народният представител коментира и че е предвидено отпадане на преференциалните цени за енергията от възобновяеми източници.