Рибарско пристанище в Поморие още това лято

Туризъм

27-02-2015, 11:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-после Поморие с висок кредитен рейтинг

До края на август инфраструктурата ще бъде напълно завършена

Със седем пъти ще се увеличи капацитетът на пристана, а за рибарите ще бъдат създадени всички необходими условия.

Скоро малкият хелинг ще се превърне в един от най-модерните портове по българското Черноморие. 
Близо 12 милиона лева са отпуснатите европейски средства, с които Община Поморие ще реконструира рибарското пристанище. Строителната площадка беше открита от кмета на Община Поморие Иван Алексиев и представители на изпълнителните фирми по проекта. Работата по обекта вече започна и ще продължи до края на месец август тази година.
В момента пристанището събира около 17 лодки, а след реконструкцията ще бъде пристан за 112 лодки и 8 малки рибарски кораби. С благоустрояването на пристана е предвидено изграждането на рибна борса за разтоварване и временно съхранение на улова, с уреди за производство на люспест лед и обособени зони за продажби. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове и нови работни места. Районът около пристана също ще бъде благоустроен. 
Проект  „Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – гр. Поморие” се осъществява по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/.
Проектът е на стойност над 9 750 000 лв., без ДДС, като 75 % се финансират от Европейския фонд за рибарство, а 25 % от държавния бюджет. Срокът за изпълнението му е до 31 август 2015 г.