Пловдив vs. София по брой на клинични пътеки, 267 срещу 206

Мисия Пловдив

27-02-2015, 13:28

Снимка:

capital.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Режат парите на болниците, "размножаването" им източва Здравната каса

Болниците в Пловдив и областта през 2015 година ще получават под 90% от парите си за лечебна дейност, съобщи директорът на РЗОК  Антонина Славова. Вече няма да се плаща и за  дейност над определения лимит. 

По думите й бюджетите на здравните заведения ще се определят на базата на сложна методика, която все още не е приета от Министерския съвет и в касата нямат конкретни указания. „Като цяло бюджетът на  районата каса ще е по-малък от миналогодишния от 380 милиона лева,  за сметка на повечето сключени клинични пътеки за 2015  и новите болници", коментира Славова в интервю за радио Пловдив. 

Тя обясни, че в Пловдив новите болници  са две, но в много от останалите лечебници има  увеличение на клинични пътеки. Така Пловдив с 267  клинични пътеки, по които ще работят болниците, изпреварва  и София, където са само 206. „Непрекъснатото разкриване на нови болници и дублиращите структури е основния проблем за недостига на средства", коментира д-р Георги Кръстев, председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. 

Той обясни, че се очаква сериозен проблем с финансирането, защото за месец декември трябва да се плати от бюджета за тази година, което автоматично  ще намали средствата за останалите месеци. От лекарската организация ще изготвят съвместно с  РЗОК и директорите на болниците в областта, искане до  НЗОК за корекция на бюджета. 

Д-р Кръстев поясни, че ще бъде изготвен анализ за броя на болните от други области лекувани в пловдивските болници и ще се настоява за отпускане на повече средства.  По последни данни броят на здравно-осигурените в пловдивска област е 488 хиляди и това е един от компонетните при формиране на бюджета. За миналата година в пловдивско над 200 хиляди  души са били без здравно осигуряване, съобщи  директорът на касата.

 „Проблемът е много сериозен  за общинските болници, които са заплашени със запор на сметки и невъзможност да плащат на доставчиците си”, алармира директорът на МБАЛ” Д-р Киро Попов” в Карлово – д-р Христо Пелев. Той поиска, по примера на столична община, местните власти да вземат решение за отпускане на безлихвени заеми на общинските си заведения.