Вижте кои храни ще ви оправят настроението

Животът

27-02-2015, 14:27

Снимка:

evesti.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Консумацията на пет храни може да ни направи щастливи

Всеизвестен факт е, че храната се отразява както на физическото, така и на психическото ни здраве.

В зависимост от това какво консумираме, се чувстваме здрави и в добро настроение.

А кои са най-подходящите храни, за да увеличим нивата на ендрофин (хормон на щастието) и да изпишем усмивка на лицата си?

Екип от учени показва списък с 5 храни за щастие, както и колко точно биха спомогнали за позитивното ни настроение (от 1 до 5, като 5 точки е най-добрата оценка):

Шоколад

http://hotnews.bg/uploads/tinymce/elena/elena1/89772994.jpg

Шоколадът е всеизвестна храна, която стимулира мозъка да произвежда ендрофин (хормон на щастието) в организма. Всеки, пристрастен към вкусния десерт, с радост отхапва по няколко блокчета шоколад, а учените твърдят, че дори в малки количества, шоколадът ни прави много по-чувствителни и в състояние на еуфоричност.
Точки на щастието: 5
Допълнителни ползи: Черният шоколад съдържа високи количества феноли и антиоксиданти, което стимулира по-доброто кръвообращение.

Ядки

http://i.actualno.com/club.bg/files/2009/09/01/94b2a121cd.jpg

Ядките са изключително полезни в няколко направления – освобождават ни от стреса и се грижат за здравето на сърцето и мозъка. Орехите например са богати на серотонин - това е химикал, който се съдържа в мозъка и се свързва с усещането за щастие и спокойствие.
Точки на щастието: 3
Допълнителни ползи: Те са богати на мазнини, което значи, че имат и много калории. Но това не е непременно лошо, а точно обратното – с по-малко количество храна можем да се снабдим с повече енергия за ценя.

Ягоди

http://www.hrani.bg/userfiles/image/20-10qg.jpg

Тези сочни плодове са богати на витамин C, който също спомага за отделянето на ендрофин в организма. Те са още добър източник на калий.
Точки на щастието: 4
Допълнителни ползи: Един голям плюс на ягодите е, че съдържат антиоксиданти, които вършат чудесна работа в дните, в които искаме да изчистваме тялото си от токсини.

Пълнозърнеста паста

Пълнозърнестата паста е богата на фибри. В нея се съдържат още въглехидрати и протеини. Протеините от своя страна може да не ни зареждат с огромна доза щастие, но пък не ни лишават от такова, защото е доказано е, че, ако храната ни е бедна на протеини, това може да предизвика депресивни настроения у хората.
Точки на щастието: 3
Допълнителни ползи: В пастата има и полезният витамин B.

Портокали

Портокалите, както ягодите, са богати на витамин C, но освен това имат високо съдържание и на витамин B.
Точки на щастието: 4
Допълнителни ползи: Портокалите, както и всички останали цитруси, са богати на антиоксиданти.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен