Министърът на културата иска паметникът пред НДК да остане

Мисия София

27-02-2015, 14:27

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

72% от софиянци не искат паметника пред НДК

Паметникът пред НДК така и не е получил Акт 16

Рашидов е „за” възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк

Паметникът „1300 години България” е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава, в духа на съхраняване на националните памет и история. Затова мисля, че е необходимо той да остане на мястото си и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат, или с евентуални промени по преценка на автора. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на парламентарния контрол във връзка със запазване на паметника „1300 години България” и възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк пред НДК, предаде репортер на Sofiautre.

По отношение на художествените качества на паметника той цитира Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата и заяви, че той представлява авангардно решение със силна пластика. „Тук е необходимо да се отбележи, че паметникът е основен елемент в цялостна градоустройствена композиция и посегателството върху него ще компрометира градското пространство”, поясни Рашидов.

Относно авторското право той заяви, че промени и реконструкции на паметника, чийто автор е проф. Валентин Старчев, могат да се извършват само с негово съгласие.

„Намирам за пълно резонно искането за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, но не мога да се съглася с обвързването на двете теми в контекста на разрушението и противопоставянето. Тематиката на двата символа не ги противопоставя, а ги приобщава към величавата история на България”, добави министърът.

В заключение Рашидов каза, че Министерство на културата ще пледира и отстоява виждането за обогатяване на съществуващата композиция в пространството северно от НДК с убедително архитектурно решение, което да включи и мемориалните плочи и имената на героите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

До момента в министерството не е постъпило инвестиционно намерение на Столична община за реставрация, преместване или премахване на паметника.