Садиха ритуално фиданки в Аязмото за 120-годишнината на парка

Мисия

28-02-2015, 14:00

Снимка:

http://wikimapia.org

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

В Стара Загора искат да канонизират митрополит Методий Кусев

Стотици старозагорци се изкачиха до храма "Св. Тодор Тирон" в "Аязмото", за да присъстват на тържествената литургия по повод на 120 години от създаването на парка.
Старозагорският митрополит Галактион отслужи и заупокойна молитва в памет на основателя на парка - митрополит Методий Кусев. Миряните от Стара Загора пък поискаха да бъде отдадено дължимото на паметта на митрополита и той да бъде канонизиран.
По традиция на всички гости, по повод на Тодоровден - храмовия празник, бе раздадено жито.
Дванайсет кипариса от Атон засадиха около храма известни старозагорци по повод на годишнината на парка "Аязмото". Те са дар за празника от братството на Зографския манастир, обяви старозагорецът Димо Узунов, който е донесъл фиданките.

Методий Йовчев Кусев е висш български духовник и общественик от град Прилеп. Той е един от водачите на движението за църковна независимост и национално обединение със съществен принос за защитата на българската кауза пред великите сили по време на Източната криза от 1876 – 1878 година. Като протосингел на Екзархията Кусев прави много за утвърждаването на българщината в Македония непосредствено след Берлинския договор. Като старозагорски митрополит от 1896 до 1904 и от 1920 до 1922 година е виден участник в обществения живот на града и основател на парка "Аязмото".

Парк Аязмото е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки, минаващи под тунели от зеленина, нерядко образувани от короните на кипариси и кедри. С изградената преди две години модерна фитнес площадка на открито, тенис корт и площадка за бадминтон, Аязмото е любимо място за отдих и спорт на открито за старозагорци от всички възрасти.

Инициативите, свързани с отбелязването на годишнината от залесяването му, ще продължат през цялата година.