Горанов: Никого не съм прелъстявал

Политика

28-02-2015, 16:26

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

При гласуването БСП останаха в изолация заедно с другите крайни популисти от Атака, твърди финансовият министър

„Оставката може да ми я поиска този, който ме е назначил, това е министър-председателят”, заяви Владислав Горанов пред К2. Относно искането на АБВ на неговата оставка той обясни, че не вижда в какво е формулиран техният упрек, но ако е свързан с ратификацията на договора за посредничество между правителството и четирите банки, този договор дава стабилност на управлението.

Финансовият министър заяви, че не е прелъстявал никой, просто е разказал истината.

„Съвсем добронамерено и зад кадър, всички са нормални хора в парламента, обясних мотивите си. Разговорът не беше много по-различен между това, което говорих от парламентарната трибуна и това, което разказвах месеци наред на нашите колеги”, обясни Владислав Горанов. Той подчерта, че здравият разум е надделял и решението е било правилно. При гласуването БСП са останали в изолация заедно с другите крайни популисти от Атака.

„Това, че Мая Манолова се снима на плакатите на Атака е по-голямата щета политическа, отколкото това, че АБВ по един или друг начин не са успели да изкоординират окончателната си позиция”, подчерта той.

Владислав Горанов отговори, че премиерът би трябвало да е доволен, че законодателните инициативи на правителството срещат такава широка подкрепа. Той добави: „Аз не съм изкушен да се радвам, че толкова много хора са го подкрепили, по-радостното е, че здравият разум надделя в Народното събрание, тъй като бяхме на път по начина, по който беше структуриран дебатът, по това, че се използваше за политически цели по един нелицеприятен начин, видяхте, че много време се дебатираше, тоест тезата, че „нямахме време да се информираме”, е силно неприемлива, защото близо 20 дни се водеше този дебат.

Казах дори повече, отколкото трябваше да казвам, защото не е ролята на финансовия министър да говори по 48 минути от трибуната на Народното събрание. Имах готовност с часове да говоря от трибуната, за да моля всички да проявят здрав разум, защото нито Бойко Борисов, като министър-председател, нито аз имаме личен интерес от това един закон да бъде приет или не”.

Владислав Горанов заяви, че ако народните представители изискат информация за комисионите, които ще получат банките и други юридическите или физическите лица, които посредничат, тя ще бъде показана, но по принцип не е прието в международните среди тя да се представя пред широка публика, защото уврежда пазара. Той продължи, че Република България няма никакво обвързване с този международен договор, който се ратифицира, тоест тя не е задължена да плаща никаква такса, ако не направи емисия. Договорът е свързан с обема на емисията. На въпроса дали това е някакъв фючърсен договор, финансовият министър отговори, че няма нищо фючърсно, фючърсните сделки имат друг характер.

В случая става дума за многогодишен договор за посреднически услуги. „Приемете, че таксите и комисионите са пропорционални на обема, всяко число, умножено по нула е нула. Но те са пропорционални на обема и са плоски, ако така мога да се изразя, тоест не ескалират с увеличение на обема, те запазват обема си и при нула емисия с услугите на тези банки, и при пълния обем”, обясни Владислав Горанов. На въпроса какъв е размерът на комисионата при пълния обем на емисията, финансовият министър отговори: „17 пъти по-малък от тази при Милен Велчев”. Владислав Горанов добави, че няма български посредници.

Владислав Горанов обясни, че от 1-ви януари 2015 до 31-ви декември 2017 на страницата на Министерството на финансите е посочено, че предстоят падежи от 11,7 милиарда лева или около 6 милиарда евро. Той уточни, че някои негови колеги от отделните партии искат да се прави това изчисление от 1-ви февруари, защото на 17-ти януари падежира т. нар. емисия на Милен Велчев. Финансовият министър заяви, че управляващите са създали инструмент за фактическото деяние, с този инструмент предвидимо и без да се влиза в политически интриги да се управлява дългът в следващите 3 години.

„Всъщност ако има основание опозицията толкова истерично да размахва тази тема, то е затова, че тя ще им се появи за първи и последен път през този период”, категоричен беше Владислав Горанов. Той добави, че в противен случай е трябвало всяка година да се сключва такъв посреднически договор и всъщност сегашното действие не е поемане на дълг, то е наемане на консултанти.

Финансовият министър обясни, че лимитът за дълга се определя ежегодно в съответствие с Конституцията чрез Закона за държавния бюджет на Република България. За 2015 той е 7 милиарда. На въпроса кога е най-близката дата, на която предстои да бъде внесен за одобрение в Народното събрание първият транш по този дилърски договор, Владислав Горанов отговори, че не е нужно всеки транш да бъде одобряван от Народното събрание. „Народното събрание година по година ще определя лимита, който аз, в рамките на този договор, от името на Република България мога да ползвам тези услуги и да правя тези емисии”, обясни той.

Владислав Горанов заяви, че не следи много отблизо случващото се в НСТС, но неговият принципен коментар е, че всеки, който иска да формира обществено мнение, да заявява позиция и тази позиция да се натрапва на обществото, трябва да бъде достатъчно прозрачен и честен кой всъщност е, кого представлява и кой стои зад него. Всичко това в политиката е добре регламентирано. Не е обаче добре подредена темата с представителността на хората, които искат да участват в публичния дебат и да формират обществено мнение.

„За нас е най-важното пенсионната система да дава адекватни пенсии, оттам нататък други интереси няма да пребалансираме, не ни е работа. Ако някой чувства, че му е застрашен интересът, нека да го коментира от гледна точка на вложителите в тези фондове, а не от името на тези, които управляват фондовете, защото те има бизнес интерес и тяхната позиция е ясна. Така или иначе този дебат скоро трябва да приключи, ще мине всички механизми за съгласуване, след това, ако правителството одобри това, което предложим заедно с вицепремиера Калфин, то ще стане законодателна инициатива на българското правителство, а вече оттам нататък така сме си устроили държавата, че депутатите трябва да решат”, завърши Владислав Горанов