Пазар на булки спретнаха калайджийте на Тодоровден

Мисия

28-02-2015, 16:44

Снимка:

vesti.bg

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

До Автогарата в Стара Загора се събраха стотици мераклии да надянат хомота

За пореден път в Стара Загора се стекоха стотици роми-калайджии за традиционния пазар на булки, който се провежда всяка година на Тодоровден.

Цели родове се събират в Града на липите, за да се видят и спазарят бъдещите семейства. Някои от младоженците се познават от рождение. Израснали са и са играли заедно, но традицията повелява семействата да договарят женитбата.

„Харесал съм си една мома от столицата, познавам я от три години, но сега му дойде времето”, разказва накипрен младеж, който нервно пуши и чака да дойде бъдещата му съпруга.

Около обяд пред Автогарата се изиспват набелени и начервени моми, предвождани от майки и бащи,  и започва сглядата, разказва topnovini.

Пазарът отворя врати срещу вход от 1 лв., което ядосва част от присъстващите и те присядат на пейките в двора на Автогарата. „Криза е, защо ще ни искат пари”, чуди се възрастна ромка. Един от пазачите на входа обяснява, че парцелът, където се събират, е частен и трябва да се плати.

Момите се разхождат из множеството хванати за ръце, а младежите пушат отстрани и коментират качествата им.

Ако двама се харестат започва пазарлъкът, който се води от възрастните.  Според майстори в сватосването цената се договаря и започва от 1000 лв. Ако булката е красавица и може да върти домакинство мизата скача дори до 30-40 000 лв. Някои отричат, че има такива високи цени, други пък казват, че всичко зависи от мерака на момъка и платежоспособността на родителите му.

"Женил съм се над 15 пъти. Досега съм дал над 60 000 лв. за булки”, наперено разказва облечен с черно кожено яке ром, който се представя като Джани Моранди. Той е със задължителния златен ланец и демонстративно показва скъп часовник. „Дошъл съм да видя, може пък да си харесма пак някоя по-млада”,  обяснява многоженецът.

„Тази сбирка е повече за почитане на традицията, отдавна не се плаща за булка, идваме тук да се опознаем”, убедено обяснява набелена и начервена мома. Тя е облечена модерно, няма шарена пола и забрадка и споделя, че калайджиите живеят като нормални хора.